Рабини та єврейська громада провели заупокійну молитву у Бабиному Яру

Рабини та єврейська громада провели заупокійну молитву у Бабиному Яру

Фото
Укрінформ
На території заповідника Бабин Яр у переддень юдейського свята Йом-Кіпур єврейські організації та громади Києва провели спільну заупокійну молитву.

Захід відбувся на запрошення головного рабина Києва та України, президента Об’єднання юдейських релігійних організацій Якова Дова Блайха, Єврейської конфедерації України, передає кореспондент Укрінформу.

Ця молитва стала першим заходом єврейської громади серед багатьох запланованих до 80-х роковин масових розстрілів євреїв у Бабиному Яру. Молитва відбулася в символічній синагозі «Місце для роздумів» у Бабиному Яру, де зібралися рабини Києва, студенти юдейських духовних шкіл ієшива, віряни.

Єврейська громада помолилася в Бабиному Яру / Фото: Олена Худякова, Укрінформ

«80 років тому саме напередодні цього свята (юдейський календар прив’язаний до місячно-сонячних фаз, тож 1941 року він припав на 29-30 вересня – ред.) було знищено всіх євреїв Києва. І вже саме по собі диво, що сьогодні євреї можуть в цьому місці стояти та молитися», - сказав рабин Яков.

«Кожен єврей має пам’ятати, що він сьогодні може прийти в Бабин Яр, а може не прийти. Але 80 років тому у євреїв Києва не було вибору. Їх вели сюди вбивати… і ми маємо пам’ятати про ці дні”, - додав він.

Рабин нагадав, що в Бабиному Яру в перший день розстрілів загинула 33 771 людина, і закликав молитовно згадати та уявити хоча б одну людину, дорослу чи дитину, щоб відчути, що відбулося.

«Слід не просто жити в Києві, - наголосив Яков Дов Блайх, - а жити і відчувати, що це наші брати, сестри. Якби не було тих євреїв, іншим євреїв, яких сьогодні близько 60 тисяч, не було б куди повертатися. А після війни, коли євреї повернулися, кожен з них мав когось, кого розстріляли тут».

Читайте також: У Києві відкрили документальну виставку «Голокост»

Як повідомляв Укрінформ, 29 вересня відзначається День пам’яті жертв Бабиного Яру.

29-30 вересня 1941 року, в окупованому нацистами Києві було проведено перший масовий розстріл військовими беззбройного цивільного населення. Загалом із 29 вересня по 11 жовтня 1941 року есесівці вбили майже все єврейське населення міста – понад 50 тисяч чоловіків, жінок, дітей. Тільки в перші два дні розстрілів було вбито майже 34 тисячі людей.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-