Делегація КМДА вивчила досвід Туреччини у переробці відходів

Делегація КМДА вивчила досвід Туреччини у переробці відходів

Фото
Укрінформ
Турецький досвід побудови екологічно безпечних підприємств з утилізації та переробки сміття, сформований за останні два десятиліття, корисний своєю простотою, невеликою вартістю та може бути втілений в Україні.

Про це йшлося під час візиту делегації КМДА на чолі із заступником голови КМДА Петром Пантелеєвим до Анкари, повідомляє власкор Укрінформу.

«Сфера поводження з відходами - одна з найпроблемніших в нашій державі. Ми зараз приблизно за 20 років від того, звідки починала Туреччина. Ми вдячні щирості та відвертості турецьких колег, які готові ділитися досвідом. Він корисний своєю простотою, невисокою вартістю, схожістю вихідних умов в Україні. Можемо брати готові рішення, адаптувати їх під те чи інше місто в Україні та реалізовувати. По часу це вже буде не 20, а кілька років», - сказав Пантелеєв.

За його словами, один з розглянутих у ході візиту варіантів переробки сміття, зокрема органічного походження - отримання газу, що у разі реалізації в Україні, на фоні постійного зростання цін на газ, матиме позитивний вплив на всі сфери господарювання.

Пантелеєв наголосив на тому, що розв'язання питання поводження зі сміттєвими відходами потребує комплексного рішення, у т.ч. внесення змін до законодавства та об’єднання зусиль на різних рівнях.

«Розвиток у сфері поводження з відходами можливий лише завдяки об’єднанню зусиль законодавчого органу, центральних та місцевих органів влади, місцевого самоврядування, об’єднаних територіальних громад. Зараз ми на тому етапі, коли законодавство у сфері управління відходами не є сучасним, не дозволяє ефективно залучати в цю сферу інвестиції. Відповідний законопроєкт Верховною Радою розглядається, й потрібно, аби ці процеси пришвидшувалися», - наголосив заступник голови КМДА.

Візит делегації КМДА в Анкару / Фото: Ольга Будник

У складі української делегації Анкару відвідали директор департаменту житлово-комунальної інфраструктури КМДА Дмитро Науменко, директор комунального підприємства «Київтеплоенерго» В’ячеслав Бінд, директор департаменту муніципальної безпеки КМДА Роман Ткачук.

Посадовці відвідали кілька об’єктів, зокрема сміттєперевантажувальну станцію Alacaatlı, завод ІТС-Sincan з утилізації твердих відходів, сміттєпереробне підприємтво ITC-Mamak.

Сміттєпереробний завод ITC-Mamak був побудований на місці одного з найбільших сміттєзвалищ в Анкарі. Нині ця територія повністю очищена від сміття, частина з якого була захоронена. Електроенергія, яку отримує підприємство під час переробки відходів, йде у т.ч. на опалення одного з найбільших у турецькій столиці торгових центрів, побудованого поруч - на місці старого сміттєзвалища. Нині тут зводять багатоповерхівки, розбудовують район, мешканці якого вже не згадують про стан цих територій раніше.

«В Україні є сформована суспільна думка щодо об’єктів поводження з відходами, і вона далека від позитивної. Правильний шлях, яким цей стереотип можна зламати, - якомога швидша поява в Україні таких екологічно безпечних об’єктів поводження з відходами, розвиток цієї сфери, зміна ставлення до сміття, поводження з ним. Ми хочемо стати першими, хто це зможе реалізувати», - сказав заступник голови КМДА.

Читайте також: Україна почала жити в борг у природи - голова Держекоінспекції

Під час візиту відбулася робоча зустріч з генеральним секретарем столичного муніципалітету Анкари Серхатом Ташкінсу, на якій ішлося про різні муніципальні проєкти, зокрема запровадження для громадян електронних карток, що дають можливість брати участь у соціальних програмах, користуватися транспортом. У мерії Анкари делегація КМДА ознайомилася з роботою центру контролю за дорожнім рухом столиці Туреччини.

Окрім того, відбулася зустріч з керівництвом компанії, яка побудувала, обладнала та управляє медичним комплексом Ankara Şehir Hastanesi, одним з найбільших проєктів у країні, реалізованим за програмою державно-приватного партнерства.

Делегація КМДА ознайомилася з деталями реалізації цього проєкту та особливостями роботи медичного комплексу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-