У Києві запрацювали два пункти моніторингу повітря

У Києві запрацювали два пункти моніторингу повітря

Фото
Укрінформ
У столиці вже працюють два пости моніторингу повітря – в Дарницькому та Дніпровському районах міста – на вул. Архітектора Вербицького, 26 та на Харківському шосе, 7/1.

Як передає Укрінформ, про це Київський міський голова Віталій Кличко повідомив під час перевірки роботи одного з цих постів, інформує пресслужба КМДА.

«У Києві розпочали встановлювати сучасну систему, яка здійснюватиме якісний та системний автоматичний моніторинг якості повітря. Перші два пости, що вже встановили, працюють в Дарницькому та Дніпровському районах міста. Сьогодні ми перевіряємо роботу одного з них», – сказав Кличко.

Так, обладнання та програмне забезпечення на нових постах моніторингу повітря відповідає європейським стандартам, зокрема директивам ЄС, та рекомендаціям ВООЗ. Системи з аналогічним принципом роботи працюють у Лондоні, Парижі, Мюнхені та інших європейських містах.

Зазначається, що система вимірює понад 10 показників: діоксид сірки (продукт горіння), діоксид азоту, оксид азоту, оксид вуглецю (чадний газ), озон, сірководень, аміак (задушливий запах, неорганічна сполука), а також пил. Влаштовані також і газоаналізатори, що вимірюють формальдегід, метил меркаптан та пробовідбірники для важких металів.

Показники можна побачити на карті, де відображається актуальний стан атмосферного повітря та погодні умови. Адже кожен мешканець столиці повинен мати актуальну та об’єктивну інформацію про стан повітря в місті. А також отримувати чіткі рекомендації, що робити, коли якість повітря з певних причин погіршується.

Читайте також: Київ знову у двадцятці міст з найбруднішим повітрям у світі

«Поки місто має два таких пости моніторингу. Ще три пости плануємо встановити до кінця цього року – в Печерському, Оболонському та Солом’янському районах. Наразі управління екології КМДА напрацьовує план розвитку системи моніторингу і встановлення нових постів у всіх районах столиці. Києву потрібна власна стратегія поліпшення екологічної ситуації, яка брала б до уваги усі сфери життєдіяльності міста, що впливають на стан повітря – транспорт, діяльність промислових підприємств, озеленення та інші. І управління екології розробляє таку стратегію», – сказав Кличко.

Як повідомлялося, Київрада підтримала проєкт змін до Комплексної міської цільової програми екологічного благополуччя міста Києва на 2019-2021 роки.

До переліку заходів, які будуть включені до Комплексної міської цільової програми екологічного благополуччя міста Києва на 2019-2021 роки, увійшли реконструкція та будівництво парків, розчистка та благоустрій озера Глинка. Важливим пунктом є фінансування створення міської системи моніторингу атмосферного повітря, паспортизації малих річок та водойм, розробка концепції розвитку зеленої зони міста Києва на 2020-2030 роки.

Фото: КМДА

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-