«Мінер» столичного мосту Метро пробуде ще пів року в психлікарні - адвокати

«Мінер» столичного мосту Метро пробуде ще пів року в психлікарні - адвокати

Укрінформ
Суд завершив розглядати справу щодо ексучасника АТО Олексія Белька, який 18 вересня 2019 року здійснив неправдиве повідомлення про підготовку вибуху на столичному мосту Метро. Белька судом визнано винуватим у вчиненні інкримінованих йому злочинів.

Як передає Укрінформ, про це інформує у Фейсбуці юридична компанія “Міллер”.

“До обвинуваченого застосовано примусові заходи медичного характеру у вигляді госпіталізації до психіатричного закладу зі звичайним наглядом. Це означає, що Олексію надаватимуть психіатричну допомогу у спеціалізованому закладі. Разом із тим, він зможе самостійно, без супроводу медичного працівника, залишати палату, відділення та заклад”, - пояснили юристи.

Зазначається, що таке рішення суд ухвалив, посилаючись на висновок повторної судово-психіатричної експертизи, призначеної за клопотанням адвоката компанії “Міллер”.

“Експерт зазначив що наш клієнт потребує лікування у відповідному психіатричному закладі із звичайним наглядом, попри те, що прокурор просив посилений. В установі Олексій Белько пробуде щонайменше пів року. Після цього ми звернемося з клопотанням про проведення нової психіатричної експертизи”, - зазначається у повідомленні.

Окрім того, своїм рішенням суд повернув Бельку все належне йому майно, яке було вилучено після вчинення кримінального правопорушення, зокрема: два автомобілі, банківські картки, мобільний телефон.

“Погодившись з позицією адвоката нашої компанії, суддя залишив без розгляду цивільний позов Управління Поліції. Мова йде про цивільний позов від ГУНП у м. Києві на загальну суму 69 тисяч гривень – на відшкодування матеріального збитку”, - уточнюється у повідомленні.

У фірмі нагадали, що 18 вересня 2019 року Белько заблокував рух через міст “Метро” та начебто погрожував його підірвати, і що вибухівки у нього не було. Справою спочатку займалось Дніпровське управління Нацполіції в Києві, згодом – Головне слідче управління СБУ в Києві та області.

Згодом, у 2019 році, судово-психіатрична експертиза встановила, що під час вчинення діяння Белько був неосудним. Після цього, 20 січня 2020 року, Бельку змінили запобіжний захід та помістили до психіатричного закладу із посиленим наглядом.

Як повідомлялося, 18 вересня 2019 року зловмисник заблокував рух на мосту Метро у Києві, розстріляв поліцейський дрон і погрожував підірвати міст. Поліція на 4 години перекрила рух автомобілів і потягів метро на мосту.

Читайте також: Із “мінера” мосту Метро хочуть стягнути 70 тисяч — адвокат

Зловмисника затримали. Ним виявився колишній учасник АТО 42-річний Олексій Белько, який проходив службу за контрактом в підрозділі забезпечення командування Сил спеціальних операцій, а у липні 2019 року був звільнений зі служби.

Дії підозрюваного кваліфікували за ч. 2 ст. 259 (завідомо неправдиве повідомлення про загрозу безпеці громадян, підготовку вибуху, яке спричинило тяжкі наслідки) та ч. 4 ст. 296 (хуліганство із застосуванням вогнепальної зброї) КК України.

Читайте також: Белько обіцяє у суді, що нікуди не тікатиме

20 вересня Дніпровський райсуд Києва обрав йому запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з можливістю внесення застави у сумі 288 тис. гривень. Проте застава не була внесена.

Згодом суд продовжив йому запобіжний захід до 16 лютого 2020 року.

20 січня 2020 року Дніпровський райсуд столиці задовольнив клопотання прокуратури про переведення Белька із СІЗО до психіатричного закладу.

28 січня у зв'язку із завершенням досудового розслідування матеріали кримінального провадження були надані стороні захисту для ознайомлення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-