У Києві відбувся міжнародний форум з питань компонентів та препаратів крові

У Києві відбувся міжнародний форум з питань компонентів та препаратів крові

Фото
Укрінформ
У Києві відбулася науково-практична конференція з міжнародною участю "Актуальні питання промислового виробництва препаратів крові".
Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Захід відбувся за сприяння Міністерства охорони здоров’я України та підтримки групи компаній Biopharma Україна, що займається розробкою і виробництвом високотехнологічних препаратів з донорської плазми людини.

Основними науково-практичними напрямками конференції стали, зокрема, реформування служби крові та ефективної імплементації Директив ЄС, аналіз потреб та ринку препаратів крові, сучасні практичні аспекти лікування гемофілії, гострі питання резус-конфлікту, імунокорекції у вагітних з антифосфоліпідним синдромом, гемолітичної хвороби в Україні, імунодіагностика та імунотерапія в неврології, первинні імунодефіцити, раннє виявлення, імунозалежні хвороби тощо. У рамках форуму відбулися також адаптовані лекції та майстер-класи для гематологів, трансфузіологів, імунологів, акушер-гінекологів.

У заході взяли участь понад 600 учасників з 20 країн світу. Зокрема, міжнародні експерти у сфері препаратів крові людини та трансфузіології Європейського директорату з якості лікарських засобів та охорони здоров'я (European Directorate for the Quality of Medicine, Франція), Міжнародної асоціації плазми та фракціонування (The International Plasma and Fractionation Association, Нідерланди), European Plasma Alliance (Німеччина), The Plasma Protein Therapeutics Association (США), The Marketing Research Bureau (США).

Міжнародний форум також відвідали міністр охорони здоров’я України Зоряна Скалецька та голова Комітету з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький.

Виступаючи перед учасниками конференції, міністр охорони здоров’я заявила, що форум став довгоочікуваною подією для галузі.

“Створення ефективної та цілісної системи забезпечення компонентами та препаратами крові надважливе для України. Зміни у цій галузі не робилися дуже давно. Слід виділити цю сферу з формуванням чітких завдань, чітких стандартів. МОЗ готовий допомогти та включитися у роботу щодо перегляду умов по інспектуванню, ліцензуванню, стандартам”, - сказала Скалецька.

На її переконання, слід змінити культуру ставлення українців до донорства крові.

“Ми вже дуже багато зробили за останні 5 років і це ставлення змінюється. Але над цим слід продовжувати працювати. Усі успішні практики ми підтримуватимемо”, - зазначила Скалецька.

У своєму виступі Радуцький акцентував, що дана медична галузь є стратегічною для України: “Це - стратегічна галузь. В Україні лишається дефіцит якісних компонентів крові, а це питання безпеки країни. Водночас Президент країни поставив завдання міністру (МОЗ — ред.) — з 1 січня 2020 року трансплантологія має запрацювати у повному обсязі”.

Він зазначив, що є гостра необхідність оновлення законодавчого врегулювання діяльності заготівлі компонентів крові.

Читайте також: Ситуацію зі знеболенням в Україні прирівнюють до тортур - Скалецька

“Закони щодо цієї галузі не оновлювалися з 1995 року. Це неможливо і це слід змінювати. Тому модернізація законодавства, спільне та ефективне державно-приватне партнерство зможуть витягти Україну з цієї кризи. Те, що я побачив у Білій Церкві — інноваційний завод-фракціонатор «Біофарма» - це велика гордість. Сьогодні в Україні побудовано завод, що увійде у трійку світових лідерів з виробництва препаратів з плазми крові. Я вважаю, що це краще, що може відбуватися у країні”, - заявив Радуцький.

Фото: Дмитро Герасименюк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-