Киянам нагадують про штрафи за спалене листя — до 1700 гривень

Киянам нагадують про штрафи за спалене листя — до 1700 гривень

Укрінформ
Управління екології та природних ресурсів нагадує, що спалювання листя є шкідливим для здоров’я і карається штрафом.

Про це повідомляє пресслужба КМДА.

"Спалювання листя є надзвичайно шкідливим для здоров’я людей та екологічного стану міста та є прямим порушенням норм чинного законодавства і карається штрафом від двадцяти (340 грн) до ста (1700 грн) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що при згорянні однієї тонни рослинних залишків у повітря вивільняється близько 9 кг мікрочастинок диму. Разом із димом у повітря потрапляють пестициди та радіонукліди, важкі метали, накопичені рослинами протягом року. Нерідко разом із листям горить сміття, що спричиняє ще потужніше забруднення атмосферного повітря. Спалювання листя заборонено у Києві. Тому фахівці закликають киян і відповідні служби запобігати спалюванню листя не лише в парках та скверах, а і на прибудинкових територіях, адже у тліючому без доступу кисню листі виділяється бензопірен, що здатен викликати у людини ракові захворювання.

В Управлінні екології та природніх ресурсів закликають звернути увагу на це застереження мешканців приватної забудови мікрорайону Жуляни, Осокорків, Троєщини, Русанівських садів тощо.

Читайте також: Супрун просить не палити бадилля: Це дуже небезпечно

Спалювання рослинних залишків становить суттєву загрозу природі: з листям згорають зимуючі корисні комахи, руйнується ґрунтовий покрив, відбувається збіднення ґрунту; знищується насіння і коріння трав’янистих рослин; пошкоджуються нижні частини дерев і кущів та верхні частини їх коріння; у 2-4 рази зростає промерзання ґрунту.

За нормальних умов, коли листя перегниває, необхідні для розвитку рослин речовини повертаються у ґрунт. При згорянні ж утворюється зола (у кращому випадку). Попри загальноприйнятну думку, зола – дуже погане добриво і, таким чином, спалювання листя щороку призводить до все більшого збіднення ґрунту.

Відповідно до ст. 152 Кодексу України про адміністративні правопорушення, спалювання рослинних залишків є прямим порушенням правил у сфері благоустрою населених пунктів та тягне за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти (340 грн) до вісімдесяти (1360 грн) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб, громадян – суб’єктів підприємницької діяльності – від п’ятдесяти (850 грн) до ста (1700 грн) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

У КМДА також зазначили, що найбільш дружнім до довкілля шляхом утилізації опалого листя є компостування. Приготування компосту – це ще один спосіб, що дозволяє використовувати опале листя з користю. Для початку необхідно організувати ємність для приготування компосту. Потім у неї вкладаються і утрамбовуються листя. Термін дозрівання компосту становить 2–2,5 роки, такий компост є відмінним добривом для всіх рослин, а проблема з утилізацією листя вирішується. У місті компост використовується ще для підсипання у прикореневі лунки листяних дерев задля попередження промерзання ґрунту в зимовий період.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-