Кличко розповів представникам ЄС про виклики, що постали перед місцевим самоврядуванням

Кличко розповів представникам ЄС про виклики, що постали перед місцевим самоврядуванням

Фото
Укрінформ
Голова Асоціації міст України, міський голова Києва Віталій Кличко обговорив зі спеціальним посланником уряду Федеративної Республіки Німеччини з питань децентралізації Георгом Мільбрадтом політичну ситуацію в Україні та виклики, що постали перед місцевим самоврядуванням.

Про це повідомляє пресслужба КМДА.

«Реформа децентралізації, розвиток місцевого самоврядування опинилися в стані невизначеності. Центральна влада робить кроки, що спричинять послаблення здобутків реформи», – заявив Кличко.

Насамперед, за його словами, йдеться про блокування коштів місцевих бюджетів (10 млрд грн) на програми соціально-економічного розвитку громад та місцеві інфраструктурні проєкти. Київський голова згадав і про низку законодавчих ініціатив, спрямованих на зменшення дохідної бази місцевих бюджетів. Наприклад, скасування пайової участі призведе до значного недофінансування територіальних громад, які втратять 1,7 млрд грн.

«Намагання позбавити Київського міського голову права очолювати виконавчий орган є теж тривожним сигналом для місцевого самоврядування. Адже такий крок фактично позбавляє мешканців столиці права обирати владу в своєму місті», – заявив Кличко.

Він нагадав, що у 2003 році Конституційний Суд надав чітке роз’яснення, хто може бути призначений на посаду голови КМДА. А нещодавно група народних депутатів VIII cкликання звернулася до Конституційного Суду щодо надання офіційного тлумачення Основного закону у частині здійснення місцевого самоврядування та державної влади в столиці. Це рішення КСУ має захистити місцеве самоврядування, переконаний Кличко.

У свою чергу Мільбрадт підкреслив, що проведення дострокових місцевих виборів до завершення реформи децентралізації може призвести до розбалансованості управління.

«Новий проєкт адміністративно-територіального устрою та розділення повноважень між органами місцевого самоврядування та виконавчою владою має пройти широке обговорення і на місцевому, і на регіональному рівнях. Місцеві вибори мають відбутися на новій територіальній основі і тільки після повного завершення реформи. Це можливо зробити не раніше жовтня 2020 року і за умови напруженої та плідної роботи всіх учасників процесу», - зазначив він.

Читайте також: Мораторій на будівництво у столиці стосуватиметься виключно нової забудови — Кличко

Як повідомлялося, 24 липня керівник Офісу Президента Андрій Богдан направив уряду листа, в якому просив колишнього міністра Кабінету міністрів Олександра Саєнка внести подання щодо звільнення Віталія Кличка з посади голови КМДА.

30 липня на пресконференції Богдан заявив, що йому пропонували хабар у розмірі 20 мільйонів доларів за "більш лояльне" ставлення до Кличка.

Міський голова Києва звернувся в Національне антикорупційне бюро з приводу цієї заяви.

У НАБУ підтвердили відкриття кримінального провадження за фактами, викладеними в заяві Кличка щодо можливого вчинення кримінального корупційного правопорушення. За даними НАБУ, попередня правова кваліфікація у справі - ч.1 ст.369 КК України («Пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди службовій особі»).

4 вересня новий Кабінет міністрів погодив звільнення Кличка з посади голови КМДА.

Конституційний Суд у 2003 році визначив, що Київську міську державну адміністрацію має очолювати лише особа, обрана Київським міським головою.

 Фото: КМДА

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-