У Києві вперше за багато років помиють Стелу Незалежності

У Києві вперше за багато років помиють Стелу Незалежності

Укрінформ
У Києві 23 травня о 10.00 на Майдані Незалежності проведуть соціальну акцію CLEAN DAY, в рамках якої відбувається миття Стели Незалежності.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Як зазначила представник сервісної компанії "Інвайт", яка реалізовує проект миття Стели Незалежності Людмила Малих, миття пам'ятника перенесли з 22 травня на 23 травня через те, що місто проводило додаткові розрахунки. Наразі Шевченківська РДА дала підтвердження на реалізацію даного проекту.

"Проект переноситься на завтра з початком о 10 годині. Переноситься з об'єктивних причин - не було підтвердження офіційного розрахунку, наскільки може витримати навантаження покриття Майдану, адже внизу знаходяться відкриті площі, і потрібно з інженерної точки зору прораховувати навантаження на кожен квадратний метр. Зважаючи на те, що Стела має великі розміри, для реалізації проекту задіюватиметься великогабаритна техніка, пожежна машина, яка має тоннаж понад 30 тонн, тому ми мали отримати всі прорахунки", - сказала Малих.

Очисні роботи в рамках CLEAN DAY триватимуть 22, 23 та 24 травня.

"Проект місту не коштуватиме нічого, наша компанія бере всі витрати на себе. Ми зараз не можемо сказати скільки часу займе реалізація проекту, може бути два або три дні, тому що кіптява і вапняні відкладення вважаються складними забрудненнями. Основна перепона, - це висота Стели: 62 метри. На сьогодні в Києві є одна пожежна машина (зі стрілою - ред.) 90 метрів, однак ми її задіювати тут не можемо, тому що її тоннаж понад 50 тонн. Тому ми будемо задіювати нижчу техніку, до 54 метрів", - сказала представник сервісної компанії.

Загалом, за її словами, для миття Монумента Незалежності буде задіяна велика пожежна машина, пожежна цистерна, яка подаватиме воду на висоту, додаткова вишка, для миття основи, і професійна клінінгова техніка.

"Буде задіяно промислових альпіністів, які паралельно проводитимуть роботи. Внизу працюватимуть до 10 сервісних працівників, будуть технологи, інженери, загалом працюватимуть 20-25 осіб", - додала Малих.

Читайте також: У Києві тривають сезонні ярмарки: куди іти за продуктами

Зважаючи на висоту монументу, його миття планується здійснювати із залученням спеціального пожежного автомобіля (колінчатого підіймача), за допомогою апаратів високого тиску. Це дасть можливість очистити Стелу від накопиченого бруду і пилу. При цьому, у разі потреби, буде використано спеціальний інвентар для кращого видалення бруду, пилу, слідів, залишених птахами, у місцях, де є різьблення та заглиблення. Для миття і чищення колони та основи пам‘ятника використовуватимуться професійні миючі засоби, що видаляють кіптяву, вапняні відкладення та графіті. Особливістю таких розчинів є те, що маючи активну дію на забруднення, поверхня каменю від нанесення хімічних засобів не постраждає. Для позолочених елементів основи Стели передбачено миття виключно чистою водою, щітками, м‘якими серветками та губками.

Архітектурний ансамбль Стели Незалежності являє собою 52-метрову колону, увінчану фігурою дівчини Оранти в українському національному костюмі з калиновою гілкою в руках. Загальна висота монумента - 62 метри. Колона облицьована білим італійським мармуром. Розташована колона на постаменті з білого граніту у вигляді християнського храму в стилі українського бароко, прототипом якого є Брама Заборовського. Окремі елементи скульптури - калинова гілка, орнамент на одязі і стрічках вінка покриті золотом. Маса скульптури з литої бронзи - близько 20 тонн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-