У Київському метро презентували вісім муралів

У Київському метро презентували вісім муралів

Фото
Укрінформ
У Києві на станції метро "Осокорки" презентували арт-проект Національної єдності "MoreThanUs". Вісім муралів створили художники з семи країн та України.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ми презентуємо наш арт-проект, присвячений нашій історії, нашій культурі , мистецтву. Цей проект несе дуже багато сенсів для нас. Він несе не тільки об'єднуючу стилістичну задачу для українців. Ми хотіли б також, щоб він став певним туристичною принадою для людей, які приїжджають до Києва, тому що сьогодні вуличне мистецтво - це та цікавинка, заради якої люди приїжджають в Нью Йорк, Лондон.Ми б хотіли, щоб Київ теж був таким туристичним містом. Ми ставили дуже багато завдань і впевнені, що всі вони будуть виконуватися , що це не. на один рік, а на десятиліття ,"- сказав на презентації держсекретар Міністерства інформаційної політики Артем Біденко.

Як розповів на заході куратор проекту Гео Лерос, всі зображення присвячені національній єдності України. Проект створювався протягом чотирьох місяців. Над ним працювали Олександр Брітцев з України, Matthew Down та Spear з Бельгії, Apollo Tores з Бразилії, Kraser з Іспанії, Jasm One зі Швейцарії, Mata Ruda з Коста Ріки, BkFoxx зі Сполучених Штатів Америки.

За словами Лероса, вибір саме цих художників був зумовлений, зокрема і тим, що вони також популяризуватимуть свої роботи, розповідаючи про них в соцмережах, і таким чином популяризуючи і Україну, Київ.

"Коли малюють роботи місцеві художники, вони більше залишаються у локальному форматі, в межах України, Києва, і рідко переходять у за межі України. Коли приїжджає закордонний художник, створює тут роботу, викладає іх у себе (у соцмережах) , це більше набуває міжнародного формату. ...Наприклад, Аполло Торес після України в центрі Парижу створив роботу, і він є куратором фестивалю в Швейцарії. Вони всі муралісти, половина з них галеристи, у них проходять виставки по всьому світу",- сказав Лерос.

В основу муралів покладені історії, пов'язані з Україною. Так бразильський художник Аполло Торес створив мурал, присвячений музиці, яка об'єднує різні сторони конфлікту, як було під час Майдану, коли вийшов піаніст і почав грати перед міліцією.

У Київському метро прзентували вісім муралів/Фото: Данило Шамкін, Укрінформ

Іспанський художник Kraser в своїй роботі mother land використав образи тварин з Червоної книги України-ведмедя з західної України та корчака зі сходу країни. У зображення тварин інтегровано зображення Львівської ратуші та Донецького аеропорту. Між двома тваринами - світлофор у вигляді герба України, який показує напрямок територій нашої країни.

Художник Spear з Бельгії створив роботу "Знання це скарб", на якій зобразив вчителя школи м. Гадяч, героя АТО Володимира Доноса. У 2014 році батальон Володимира потрапив потрапив під ворожий обстріл поблизу Іловайська. Володимир Донос отримав важке поранення ноги і пролежав 5 днів в лісі. Вижити йому допомогли знання, які він отримав протягом життя. Доноса знайшли місцеві жителі і відвезли до Донецької лікарні, де йому ампутували ногу. Потім його утримували в полоні , з якого звільнили 14 вересня. Зараз Володимир Донос знову працює вчителем у своєму рідному місті, викладає фізкультуру та патріотичне виховання. Сам Володимир Донос, якого запросили на презентацію, вважає, що є багато інших героїв, які варті того, щоб про них говорити.

Також серед муралів на "Осокорки" є портрет Богдана Ступки, роботи художника Jasm One. Актор зображений на фоні Карпатських гір та донецьких териконів, напис United символізує, що культура об'єднує всіх нас.

Художник BKFoxx з Нью Йорка створив у своїй роботі unfinished образ дівчини, яка нібито збирає себе по шматочках. За задумом художника цей образ уособлює шлях України до самоідентичності.

Читайте також: В оновленому арт-центрі М17 відкрили виставку українського авангарду

Бельгійський художник Metthew Down в своїй роботі взяв за основу фото Авдіївки, яка зазнала руйнації внаслідок бойових дій. Поверх фото художник зобразив дитячий малюнок, який символізує іншу реальність.

Художник Мата Руда з Коста Ріки створив образ молодої кримськотатарської жінки традиційному одязі, яка за задумом символізує минуле, депортацію, окупацію та діаспору.

Український митець Олександр Брітцев зобразив молоду дівчину, яка плете килим, силует у центрі килима має контури України.

Лео Герус зазначив, що при реалізації проекту вибір станції "Осокорки" був зумовлений і тим, що на цій станції менше протікання грунтових вод, і таким чином мурали більш захищені від пошкодження. Художники з інших країн прилітали в Київ декілька разів, щоб завершити свої роботи. Створення муралів відбувалося вночі, митці працювали по 4-5 годин. Для робіт використовувалися фасадні та балонні фарби. Загальний бюджет проекту становив 3,65 млн грн.

У вартість, за словами Біденка, входять авіаквитки, проживання художників, фарба , грунтовка, підйомники.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-