KFC у Будинку профспілок, або Коли бізнес та етика — це з різних площин

KFC у Будинку профспілок, або Коли бізнес та етика — це з різних площин

Аналітика
Укрінформ
Так, це не ресторан з гоцалками. Утім, важливо тут дещо інше – свідома провокація з відкриттям саме в День вшанування Майдану

У День Гідності та Свободи, 21 листопада, у столиці відслужили пам'ятну молебень за загиблими учасниками Революції гідності. Вшанували полеглих біля хреста та дерев'яної каплиці на Алеї Героїв Небесної Сотні. Туди прийшли родичі убитих та десятки небайдужих киян. Священнослужителі відправили панахиду. А буквально за кілька метрів, у Будинку профспілок (вул. Хрещатик, 18), де був штаб Майдану, який згорів під час штурму з кількома людьми всередині – відкривається мережа швидкого харчування KFC. Курочки смаженої не бажаєте?

Це викликало хвилю обурення. Представники націоналістичної організації С14 влаштували акцію протесту проти відкриття фастфуду. Під ресторан принесли шини, а на фасад нанесли надписи “Де ваша совість?”, “Гідність?”, “People died here (Тут помирали люди)”. Поліція та Нацгвардія, яких стягнули в центр ще вдень через акції з вшанування "Небесної сотні" та мітинги націоналістів біля стели, оперативно затримали найактивніших, використавши газові балончики. У результаті 7 людей були затримані і доставлені в управління. Згодом всіх відпустили, та це не зняло питання наявності фастфуду.

Вранці наступного дня власники “курятини” почали відверто киян тролити. На НІБИТО “офіційній” сторінці KFC у соцмережі Фейсбук (“нібито”, бо сторінку створили тільки-но вчора. – Авт.) з’явився такий допис: “А ви вже подякували поліції за забезпечення правопорядку в день святкового відкриття?”

Що ж, відповідна суспільна реакція не забарилася, під повідомленням – сотні злих коментарів. Ось лише декілька із них: “Моральні виродки”, “Газ на кухні має властивість вибухати!”, “Невже вашій наглості немає меж?”

Заради справедливості мусимо відзначити, що були там й такі коментарі: “Треба жити далі”, “Якщо ніколи не чіпати місця, де за трагічних обставин загинуло багато людей, то в багатьох містах взагалі ніде не можна нічого відкривати”. Сайт новин Depo.ua зробив відповідне опитування під назвою “Як ви ставитеся до кафе у Будинку профспілок?”. 66% відповіли “Категорично проти, бо там гинули люди”, 15% – “Не схвалюю, але нехай – треба жити далі”, ну і, власне, 17% – “Я не проти, це моїх почуттів не ображає” та 2% – “Мені все одно”.

Щодо власності фастфуду на Хрещатику. В соцмережах ще відучора звернули увагу на те, що контакт відділу нерухомості українського представництва – російський: м. Москва, вул. Старопетрівський проїзд, 11 к.1. Право на франшизу закріплене за таким собі Костянтином Котовим з міста Іжевськ (РФ), котрий “підрядив” Юрія Мурая для діяльності фастфуду в Україні (про обох жодної конкретної інформації).

Звичайно, російський слід – це неабияк цікаво, але чи насправді принципово? Невже хтось думає, що російського бізнесу в Україні вже нема? А про Kari, Carlo Pazolini, Gloria Jeans, Befree, OGGI (магазини одягу та взуття), СпортМастер, Ельдорадо й далі по списку – забули? Інша річ, якби власники перенесли відкриття на якийсь інший день, то, можливо, негативу навколо фастфуду було б набагато менше. Адже не ресторан із гоцалками під гучну музику. Власне, на місці зруйнованих внаслідок теракту 2001-го “близнюків” у Нью-Йорку побудували нові, з такою ж назвою – World Trade Center – з офісами всередині, кав’ярнями та фастфудами тощо. Тобто ніхто не закликає перетворювати “Будинок профспілок” виключно на мавзолей чи “Музей Майдану”, який, до речі, вчора також запрацював, не весь, звичайно, відкрилася тільки його частина, але новин у ЗМІ про це – катма, на жаль. Уся увага прикута до фастфуду. І це не дивно, адже Революція гідності залишила по собі не просто слід – це рана, яка досі болить. Та потрібно рухатися вперед, жити далі, не забуваючи при цьому події важкої зими 2014-го. Утім, власники фастфуду дали зрозуміти, що бізнес та етика – це поняття з різних площин, бізнес – штука цинічна.

А що про це думають експерти?

Дипломат, голова Фонду “Майдан закордонних справ” Богдан Яременко нагадує, що кожна провокація мусить викликати реакцію. “Не всі, очевидно, однаково добре знають англійську і розуміють значення абревіатури KFC. По-кентукійськи смажені курчата. Смажені курчата. Смажені. В місці, де згоріли люди... Багатьом це завжди видаватиметься дуже поганим проявом почуттям гумору. Або просто збиткуванням. Або просто провокацією. А кожна провокація і мусить викликати реакцію, – каже Яременко. – Тому питання у мене лише до менеджменту KFC: ви ж то значення власної назви розумієте? І усе, що станеться потім теж? То це маркетинг такий? Чи просто пофігізм?”

Дещо схоже висловився політолог Олексій Мінаков. За його словами, найкращий вихід із ситуації – це відкритися в іншому місці. “З морально-етичної точки зору це дуже цинічно. Це те саме, що розміщувати шашличну в одеському Будинку профспілок. Тобто наруга над загиблими. Пройшло занадто мало часу від трагічних подій, аби дозволяти собі такі фривольності. Тому ті відповідальні особи, які узгоджували надання оренди приміщення "смаженим курчам", мають пояснити своє рішення громадськості, - переконує Мінаков. - Власне, не можна виключати і версію свідомої провокації, враховуючи символічну дату відкриття ресторану швидкого харчування - у День Гідності та Свободи. Тим паче, відділ нерухомості та розвитку, згідно української версії сайту KFC, знаходиться у Москві. Мережа закладів справедливо зазнає значних репутаційних втрат”.

Натомість журналіст, головний редактор “Історичної правди” Вахтанг Кіпіані з цього приводу висловився так: “У Жовтневому палаці, в підвалах якого у кінці 1930-х було розстріляно більше 10 тисяч людей і у стін якого було вбито кільканадцять людей у 2014-му, щотижня відбуваються концерти, вечори гумору і так далі. Але це нікого не обурює. Але от відкриття ресторану в профспілках - це підстава заволати про неповагу до гідності й глумливо прив’язати загиблих до смаження курки... Невже ви не бачите, що нас “качають”, використовуючи будь-який привід для вбивання довіри між владою та суспільством”.

Що ж, пан Кіпіані правий у тому, що не варто проводити паралелі між подіями 2014 року та смаженою куркою, бо це, як він правильно зауважив – глумливо та недоречно. Власне, допустимо й те, що популяризацією новини про фастфуд у Будинку профспілок хтось дійсно намагається “вбити довіру між владою та суспільством”. Так, є в цьому логіка, з таким провокаціями українці стикаються вже не вперше за останні 5 років. Але. Невже ми, журналісти, не повинні дії власників закладу щодо свідомої провокації з відкриттям саме в День вшанування героїв, як мінімум назвати, пояснити та кваліфікувати, щоби мінімізувати подібні речі у майбутньому?

Мирослав Ліскович. Київ 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-