Софію Київську підсвітили фіолетовим

Софію Київську підсвітили фіолетовим

Фото
Укрінформ
У Києві напередодні Міжнародного дня передчасно народжених дітей підсвітили фіолетовим кольором будівлю Софії Київської.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Увечері, у пятницю, 16 листопада на Софійській площі традиційно підсвітили будівлю Софії Київської фіолетовим кольором у знак єднання зі всім світом. Фіолетовий колір - символ Міжнародного дня передчасно народжених дітей. Цього дня архітектурні споруди та пам'ятки багатьох країн світу підсвічують фіолетовим, а відомі особистості вдягають фіолетові елементи одягу, чим закликають звернути увагу на проблему народження недоношених дітей. 

Крім того, у суботу, 17 листопада, до Міжнародного дня передчасно народженої дитини, який відзначається щорічно в цей день, в Мистецькому Арсеналі відкриється фотовиставка "Татусі у фокусі". Виставка об'єднає роботи українських фотографів, які знімали сім'ї, і, зокрема, татусів з передчасно народженими малюками під час перебування у відділеннях виходжування недоношених малюків та практикування методу "кенгуру". Під "кенгуру" розуміється тісний фізичний контакт шкіра-до-шкіри між дітьми перших тижнів життя і їх батьками. Суть методу полягає в тому, що дітей щодня, від однієї до кількох годин на день, викладають на відкриту поверхню грудей мами або тата.

Фотопроект має на меті стимулювати раннє залучення татусів до виходжування передчасно народжених дітей у перинатальних центрах та пологових будинках України, адже таке залучення зміцнює психоемоційний та фізичний зв'язок між батьком та дитиною.

У Києві підсвітили фіолетовим кольором будівлю Софії Київської / Фото: Овсяннікова Юлія. Укрінформ

Міжнародний день передчасно народжених дітей було засновано з ініціативи Європейського Фонду догляду за новонародженими дітьми (EFCNI), він вперше відзначався у місті Відень 17 листопада 2008 року. Наразі це свято відзначають більш ніж у 100 країнах світу. Символом цієї дати традиційно є фіолетовий колір.

Читайте також: Київ визначився з туристичними перспективами на три роки

За даними Всесвітної організації охорони здоров'я, щороку 15 млн дітей у світі народжуються раніше терміну (11% всіх пологів), до повних 37 тижнів вагітності. У всьому світі передчасні пологи є основною причиною смерті в грудному віці та головною причиною смертності як в розвинених країнах, так і в країнах, що розвиваються. Незважаючи на значні успіхи, досягнуті в останні роки, та на високий рівень виживаності після передчасних пологів, передчасні пологи залишаються однією з основних проблем охорони здоров'я для немовлят. Значна частина дітей, а також їх сім'ї, змушені долати довгострокові фізичні, психологічні, емоційні та фінансові проблеми.

В Україні щорічно народжується орієнтовно 20 тисяч дітей передчасно, для виходжування яких необхідне високопрофесійне обладнання, досвідчені фахівці, спеціальні ліки і особливий догляд.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-