Під гаслом SaveOlegSentsov у Києві показали всесвітньо відому виставу

Під гаслом SaveOlegSentsov у Києві показали всесвітньо відому виставу "Палаючі двері"

Фото
Укрінформ
На сцені театру Франка у Києві за підтримки Українського культурного фонду відбулися покази всесвітньо відомої вистави Білоруського вільного театру "Burning Doors" ("Палаючі двері") під гаслом SaveOlegSentsov.

Як повідомляє Міністерство культури, у виставі відображено історію українського кінорежисера Олега Сенцова, російської активістки Марії Альохіної та російського художника Петра Павленського, які протистоять державній тоталітарній системі, відстоюючи свої погляди.

"Ця вистава справді є непересічною подією у мистецькому житті, це дуже чітко продумана робота-маніфест, яка демонструє оголений нерв великого протесту всередині особистості проти несправедливості та тиранії, відстоюючи просте бажання будь-якої людини висловлюватися, мати свою думку, говорити правду і творити. І коли у ХХІ столітті в одній з країн це забороняється, то люди, які є дуже чутливими до такої несправедливості, здатні на будь-які вчинки. І сьогодні говорилося про три такі персоналії, серед яких є наш кінорежисер Олег Сенцов", - сказав міністр культури України Євген Нищук.

Міністр додав, що ім’я Сенцова на вустах у всьому світі через те, що він мав просте бажання творити правдиве кіно та був за це запроторений на 20 років за грати.

Покази вистави Burning Doors пройшли під гаслом SaveOlegSentsov із вимогою звільнити незаконно засудженого в РФ українського режисера, якого заарештували під час анексії Криму за фальсифікованими звинуваченнями у тероризмі.

"Це ще одна можливість говорити через виставу про Олега Сенцова і доносити інформацію всьому світові. Ми розуміємо, що цим проектом впливаємо не тільки на мистецтво, а й певним чином на політичні процеси, і це є для нас великим досягненням", - зазначила директор та співзасновник Білоруського вільного театру Наталія Коляда.

Сюжет і гра акторів у виставі "Burning Doors" доведені до межі - фізичної та художньої. Тексти Фуко і Достоєвського перетинаються з побутовими діалогами героїв, тіла акторів живуть на сцені в екстремальних умовах: їх б'ють, підвішують вниз головою, топлять. Тиск і репресії репрезентуються як в метафоричній, так і в буквальній формі.

"Перед нашими акторами стояло надзвичайне завдання дійти до фізичної межі і передати глядачам через театральну постановку, що таке тортури. Через художні рішення глядач відчуває, що у певній сцені кат програє жертві, він виснажується, катуючи бранця", - зазначив драматург і режисер Микола Халєзін.

Читайте також: Сенцов написав правозахисникам: Не хвилюйтеся, я вижив

Ініціатор показу вистави Burning Doors у Києві – вокаліст гурту "Бумбокс" Андрій Хливнюк, чия музика звучить у виставі, переконаний, що це ще одна хвиля боротьби за відстоювання реальності та правди. "Окрім того, що це дуже крута та талановита вистава, це ще надія, що ми дістанемо всіх наших бранців із російських буцегарень", - додав він.

Прибуток від продажу квитків буде передано родинам політв’язнів.

Тема вистави близька і самому Білоруському вільному театру, який після президентських виборів 2010 року в Білорусі під страхом політичного переслідування був змушений перебратися до Великої Британії. Сьогодні театр успішно виступає на різноманітних майданчиках по всьому світу.

Вистава "Burning Doors" понад два роки збирає аншлаги по всьому світу. Її головна мета – привернути увагу суспільства до політичних переслідувань у ХХІ столітті.

Фото: mincult.kmu.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-