У Мінкультури кажуть, що за Тираспільські казарми на Лук'янівці відповідає КМДА

У Мінкультури кажуть, що за Тираспільські казарми на Лук'янівці відповідає КМДА

Укрінформ
Інформацію, поширену у ЗМІ та соцмережах 16 жовтня, про те, що на Лук'янівці руйнують Тираспільські казарми, має прокоментувати КМДА.

Про це сказала в коментарі Укрінформу заступник міністра культури Тамара Мазур.

"Згідно з інформацією, яка є в Мінкультури щодо цього об'єкта, це те, що він був у переліку щойно виявлених об'єктів культурної спадщини. Він був внесений до цього переліку рішенням Київської міської державної адміністрації. І саме вона дає погодження на реставрацію або на інші дії на цих об'єктах. У нас у реєстрі пам'яток місцевого чи національного значення його точно немає", - запевнила Мазур.

За її словами, за адресою, про яку йшлося в інформації (комплекс міських казарм для розміщення особового складу 131-го піхотного Тираспільського полку розміщено на вулиці Мельникова (кол. В. Дорогожицька), 24 - ред.), не погоджувалися жодні роботи.

"За цією адресою не погоджувалося жодне будівництво чи проведення робіт. І з огляду на те, що це був щойно виявлений об'єкт, можливо, якісь погодження чи дозволи надавав саме Київ. І щодо цього - було таке чи не було - треба звертатися до київської влади", - сказала заступник міністра культури.

Водночас вона назвала ту саму адресу в переліку інших об'єктів.

"За схожою адресою - вулиця Мельникова, 22-24 - у 2007 році був погоджений проект будівництва житлового будинку та погоджений паспорт опорядження фасадів Науково-практичного медичного центру дитячої кардіології та кардіохірургії. А також у березні 2007 року було погоджено проект реконструкції казарми військового містечка №36 по Мельникова, 24 (в інформації, яку опублікували ЗМІ, йшлося про те, що комплекс складався з трьох споруд, одну з них, "Будинок казарми, 1900 року побудови, що знаходився у дворі, було незаконно знищено без зняття з обліку кілька років тому". - ред.).

Як припустила Мазур, це могло статися через те, що комплекс, який перебував у переліку щойно виявлених об'єктів, не було внесено до переліку пам'яток місцевого значення.

"Наказу щодо пам'ятки місцевого значення не було. Тобто до реєстру як пам'ятка місцевого значення чи пам'ятка національного значення за даною адресою об'єкти не вносились. Очевидно, що з 2006 року багато чого могло змінитися. Якщо у 2006 році цей об'єкт взяли на облік як комплекс пам'яток, але вже якісь із них були перебудовані до цього часу, то можливо, що включати до реєстру вже не було чого. Але з цим питанням треба звертатися до київської влади, і вона зможе дати точну інформацію, бо інвентаризацію і облік щойно виявлених об'єктів веде виключно департамент охорони культурної спадщини КМДА", - знову переадресувала Мазур.

Читайте також: Лише 20% громад готові давати гроші на реставрацію пам’яток

Заступник міністра також додала, що, починаючи з 2008 року і до 2018 року, в Мінкультури жодної інформації щодо цього об'єкта немає. В реєстр його не вносили ні як пам'ятку національного значення, ні як пам'ятку місцевого значення. Будь-які інші дозволи на будівництво, на реконструкцію, на реставрацію чи будь-які роботи, крім цього, Міністерством культури України не погоджувались.

Як писали ЗМІ, нещодавно почали руйнувати другу споруду комплексу - Будинок штабу 1900 року. "Спочатку демотували вікна та розтрощили всередині. Вже почали розбирати цегляне мурування", - ішлося в повідомленні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-