Стало відомо, які дерева кияни обрали для Хрещатика

Стало відомо, які дерева кияни обрали для Хрещатика

Укрінформ
За результатами онлайн-опитування «Обери дерево для Хрещатика!», яке проводилося за ініціативи комунального об'єднання «Київзеленбуд» та Folk Ukraine, кияни обрали для висадки на Хрещатику платан гібридний, гіркокаштан червоноквітковий та вишню пташину Plena.

Про це під час прес-конференції повідомив начальник управління екології та природних ресурсів КМДА Андрій Мальований, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Певний час тривало опитування «Обери дерево для Хрещатика!». Завдяки допомозі Київзеленбуду і Folk Ukraine ми оголосили опитування серед киян: якому ж саме дереву бути на Хрещатику, адже за експертними думками фахівців, екологів, на жаль, каштан, виходячи із кліматичних умов, із загазованості, із екологічної ситуації, яка є в центральній частині міста Києва, часто хворіє і не дуже добре себе почуває в центральній частині міста", - сказав Мальований.

Зокрема, за його словами, за результатами опитування, найбільшу кількість голосів обрали три дерева це: гіркокаштан червоноквітковий - декоративний каштан, платан гібридний і вишня пташина Plena. «Близько 3 тисяч киян проголосували за гіркокаштан і платан та трохи менше за вишню», - зауважив він.

Він зауважив, що одним із переможців опитування серед киян є гіркокаштан, «адже кияни звикли до каштану і вважають його символом міста».

«На жаль, ми бачимо, що каштан і гіркокаштан на сьогодні в наших кліматичних умовах, в умовах урбанізованого міста, у зв'язку з температурним режимом, з наявністю шкідників не дуже добре себе почуває. Можна констатувати, що каштан на сьогодні в Києві часто хворіє і швидко помирає. Нам дуже важлива думка киян, експертів, дендрологів, щодо того, які дерева можуть довго жити на Хрещатику, яку систему поливу і лікування застосувати, виходячи з реалій Києва», - сказав він.

Читайте також: “Обери дерево для Хрещатика”, або Київ знову буде найзеленішою столицею Європи

Водночас він зауважив, що наразі питання щодо вибору дерев та посадки на головній вулиці міста обговорюється з експертами та громадськістю.

«На сьогодні рішення ще не прийнято. Йдуть консультації з експертами, фахівцями, екологами, дендрологами і з іншого боку з громадськістю продовжують консультації. Зрештою, коли ми зможемо мати конкретне рішення, будуть проведені процедури бюджетування, закупівлі посадкового матеріалу і тільки після цього ми приступимо до реалізації заміни посадкового матеріалу чи проекту лікування дерев на Хрещатику», - розповів він.

Як повідомлялось, у червні цього року стартував проект «Обери дерево для Хрещатика!», який передбачає вилучення постраждалих дерев на «лікування», а на їхнє місце висадження саджанців більш адаптованих до умов мегаполісу.

Як повідомили у Київзеленбуді, деякі види дерев, що раніше були висаджені на вулиці Хрещатик у місті Києві, не витримують підвищення рівня засоленості грунтів і високого рівня загазованості повітря. Особливо це стосується дерев, що розташовані безпосередньо біля проїжджої частини. Тому постало питання про заміну їх на більш стійкі та витривалі породи.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-