Під посольством США у Києві вшановують пам'ять Маккейна

Під посольством США у Києві вшановують пам'ять Маккейна

Фото
Укрінформ
У Києві люди відучора продовжують нести квіти до посольства США та вшановують пам'ять американського сенатора Джона Маккейна.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Під посольством США у Києві вшановують пам'ять Маккейна / Фото: Данііл Шамкін, Укрінформ

Американський сенатор-республіканець Джон Маккейн помер 25 серпня у віці 81 року.

У липні 2017 року у політика діагностували невиліковну форму раку мозку. 24 серпня стало відомо, що Маккейн вирішив припинити лікування через вік і прогресуючу хворобу.

Джон Маккейн народився в сім'ї військових. І його батько, і його дід були чотиризірковими адміралами ВМС США. Обидва брали участь у боях Другої світової війни. Батько воював як офіцер-підводник, а дід брав участь у боях на Тихому океані.

Джон не змінив сімейної традиції і вступив до Військово-морської академії США в Аннаполісі. У 1958 році, закінчивши академію, став офіцером військово-морської авіації.

Ветеран В'єтнамської війни, він був збитий радянською ракетою над Ханоєм в 1967, пробув у в'єтнамському полоні п'ять з половиною років і був випущений в 1973 році за умовами Паризької угоди.

За проведені у В'єтнамі бойові операції Маккейн нагороджений спеціальним Хрестом, Срібною і Бронзовою зірками, медалями «Легіон Честі» і «Пурпурне серце».

У 1981 році Маккейн пішов у відставку з військової служби, а в 1982 році був обраний до Палати представників Конгресу США від Республіканської партії. У 1986 обраний сенатором від Арізони, переобирався п'ять разів: у 1992, 1998, 2004, 2010 і в 2016. У 2000 намагався виставити свою кандидатуру в президенти США від Республіканської партії, але програв Джорджу Бушу-молодшому на партійних виборах. На виборах 2008 року був кандидатом в президенти США від республіканців (офіційну підтримку Маккейну надав тодішній чинний президент Джордж Буш-молодший), проте програв вибори кандидату від Демократичної партії Бараку Обамі.

Читайте також: Вдову Маккейна розглядають як кандидата на його посаду в сенаті - NYT

Джон Маккейн активно критикував політику чинної влади Росії та підтримував Україну.

20 березня 2014 року МЗС РФ опублікувало список санкцій щодо представників США у відповідь на санкційні заходи проти низки російських офіційних осіб за анексію Криму. До списку увійшли дев'ять громадян США, в тому числі Джон Маккейн, якому закрили в'їзд на територію Росії. У відповідь Джон Маккейн іронічно посміявся над російськими санкціями: "Мабуть, мені не вдасться провести весняні канікули в Сибіру, мої акції Газпрому пропали, а мій таємний банківський рахунок в Москві заморожений. Тим не менш, я ніколи не припиню зусиль на підтримку свободи, незалежності та територіальної цілісності України, включно з Кримом".

За кілька днів до цього Маккейн заявив: "Росія - це бензоколонка, яка прикидається країною".

22 січня 2015 року Маккейн закликав президента Барака Обаму надати Україні летальну зброю.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-