Мінкультури розпочинає процес надання знахідкам на Поштовій національного статусу

Мінкультури розпочинає процес надання знахідкам на Поштовій національного статусу

Укрінформ
Міністерство культури України розпочинає процес щодо надання археологічним знахідкам на Поштовій площі національного статусу і сподівається на урядовий проект вже за два місяці.

На цьому наголосила під час брифінгу 8 серпня заступник міністра культури Тамара Мазур, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Сьогодні експертною комісією Міністерства культури України рекомендовано Міністерству культури розглянути питання щодо включення до Державного реєстру нерухомих пам'яток України за категорією "пам'ятка археології національного значення" ті археологічні знахідки, які були знайдені під час розкопок на Поштовій площі, яким попередніми роками було надано статус "пам'ятки археології місцевого значення". Крім того, рекомендовано доопрацювати питання щодо включення цієї ж пам'ятки до Державного реєстру за категорією "пам'ятка історії", - сказала Мазур.

Вона уточнила, що рекомендація дає підстави Міністерству культури розпочати процедуру внесення до Державного реєстру нерухомих пам'яток пам'ятку археології зі статусом національного значення вже після того, як їй був присвоєний статус місцевого значення. 

Водночас Мазур зазначила, що має бути розроблений проект постанови Кабінету міністрів, погоджений в установленому порядку зацікавленими органами, і Кабінет міністрів, схваливши відповідну постанову, завершить процедуру включення пам'ятки до реєстру за категорією національного значення. 

"Ми розраховуємо, що через півтора-два місяці ми можемо мати урядовий проект. Ми розраховуємо на якнайшвидше вирішення цього питання, тому що воно неодноразово обговорювалося у всіх органах державної влади, у всіх кабінетах і на всіх рівнях. Сьогодні ми маємо достатні правові, документальні підстави для того, щоб те, що було озвучене раніше, на найвищому рівні, могло бути реалізовано в правовому полі. Тому сподіваємося, що це рішення буде прийняте в найкоротші терміни", - підкреслила заступник міністра.  

За її словами, на жаль, це рішення не вплине на перспективу створення музею на Поштовій площі, але підсилить позицію на користь цього 

Читайте також: В Інституті археології прокоментували ситуацію з артефактами на Поштовій

"Ці рішення не є пов'язаними, тому що створення музею - це окрема процедура, яка так само вимагає дискусії, певної роботи і певного переліку документів. Але, очевидно, що підсилення позиції про необхідність створення музею підштовхне до того, щоб це рішення було реалізоване і був виданий відповідний документ, який стане основою існування музею і призначення керівника, який почне займатися питаннями збереження артефактів, творення музею, розробки його концепції тощо", - зазначила Мазур.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-