З початку року в Києві вже стягнули 114 мільйонів аліментів

З початку року в Києві вже стягнули 114 мільйонів аліментів

Укрінформ
У Києві з початку року співробітниками державної виконавчої служби (ДВС) стягнуто майже 114 мільйонів гривень аліментів.

Про це заявив начальник Головного територіального управління юстиції (ГТУЮ) у місті Києві Станіслав Куценко в коментарі Укрінформу.

«У Києві з початку року на користь дітей стягнуто майже 114 мільйонів гривень аліментів», - зазначив Куценко.

За його словами, наразі у органах ДВС столиці перебуває 21136 виконавчих проваджень. Серед них 6490 виконавчих проваджень, що перевищують суму заборгованості за півроку та  5077 - понад рік. 

Окрім того, зазначив Куценко, з початку року по 970 провадженнях повністю погашено заборгованість, а 1027 проваджень було відкликано стягувачем у зв'язку з погашенням заборгованості.

Начальник ГТУЮ в Києві також зауважив, що нині в кожному регіоні оприлюднено #ДошкиГаньби злісних неплатників аліментів, сформовано окремі групи виконавців, робота яких сфокусована на виконанні судових проваджень саме з виплати аліментів та створено штаби з моніторингу та контролю за станом виконання органами державної виконавчої служби рішень про стягнення аліментів. 

Читайте також: Рада сьогодні розгляне посилення відповідальності за несплату аліментів

«Відома вже історія про власника  Ferrari, який, маючи гроші й живучи у розкоші, ігнорував судові приписи і не давав жодної копійки власній дитині. Нині дорога автівка конфіскована. Найближчим часом елітний спорткар буде виставлений на аукціон нашої системи торгів арештованим майном OpenMarket, а кошти від його реалізації підуть на погашення боргу перед дитиною. Буквально минулого місяця мали ще один випадок, який реально вражає. У Києві завдяки дії першого пакету ініціатив чоловік погасив багаторічну заборгованість, яка сягала - ви тільки вдумайтеся в цю цифру - 2 мільйони 176 тисяч гривень», - зауважив Куценко. 

Він нагадав, що згодом Верховна Рада має ухвалити другий пакет законопроектів проекту «Чужих дітей не буває».

Зокрема, запропонованими новаціями передбачається система додаткових фінансових санкцій для неплатників у розмірі від 20% до 50% від суми боргу (залежно від строку заборгованості), система автоматизованого арешту коштів осіб, які мають борги зі сплати аліментів, притягнення до кримінальної відповідальності громадян, які ухиляються від суспільно корисних робіт.

Окрім того, зазначив Куценко, згідно з пропонованими ініціативами, українці, які хочуть посісти керівні посади на держслужбі, повинні будуть подати довідку про те, що вони не мають боргів перед дітьми більше 6 місяців, а посадовці, які мають заборгованість зі сплати аліментів понад 12 місяців, мають бути звільнені. 

Також законопроектом передбачається надання дозволу на виїзд дитини за кордон строком до 1 місяця з тим із батьків, з ким дитина проживає, та спрощення порядку виїзду дитини за кордон з тим із батьків, який проживає окремо, але сумлінно виконує свої батьківські обов'язки.

Окрім того, згідно із законопроектом, діти звільняються від обов'язку утримувати непрацездатних батьків, які не платили аліменти понад 3 роки. 

Законопроектом передбачаються пільги та преференції для батьків, які сумлінно виконують свій батьківський обов'язок, витрачають додаткові кошти на гуртки, навчання, спортивні та будь-які інші секції; фінансові стимули для місцевої влади, яка опікується дозвіллям і навчанням малечі, розвиває дитячий простір на місцях тощо.

Як повідомлялося, раніше міністр юстиції України Павло Петренко закликав народних депутатів 3 липня підтримати другий пакет законопроектів «Чужих дітей не буває».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-