На Майдані відбулась акція на підтримку Сенцова

На Майдані відбулась акція на підтримку Сенцова

Фото, відео
Укрінформ
У Києві на майдані Незалежності відбулася акція та флешмоб на підтримку режисера Олега Сенцова та інших українських політв'язнів, утримуваних у Росії та окупованому Криму.

Участь у заході взяли близько півтисячі осіб, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Учасники тримали в руках плакати з написами "Свободу Сенцову", "Вберегти Олега Сенцова", " Не грайте з терористами" (із зображенням Кубка світу ФІФА, що вручатиметься пережцю чемпіонату світу з футболу в РФ), "Свободу українським політв'язням!" - більшість англійською мовою, портрети Сенцова й Олександра Кольченка тощо. Більшість плакатів мали червоне тло як символ "червоної" картки у футболі.

Окремі активісти вийшли з плакатами, на яких зазначені прізвища чотирьох політв'язнів, що голодують.

Учасники акції скандували: "Свободу Олегу!"

На Майдані відбулась акція на підтримку Сенцова / Фото: Тарасов Володимир, Укрінформ

Як зазначили організатори, нинішня акція в Києві проходить у рамках глобальної акції на підтримку українських політв'язнів у Росії, що загалом відбудеться у понад 70 містах у різних країнах. Метою акції є привернення уваги міжнародної спільноти до питання визволення незаконно утримуваних у російських тюрмах з політичних мотивів українців.

За словами організаторів, участь у заході взяли "громадсько активні люди".

Висловити підтримку українським політв'язням на майдан Незалежності прийшли також колишній заручник Кремля - заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умеров та сестра Сенцова Наталія Каплан.

Учасники зачитали повний список українців, які нині утримуються в тюрмах РФ, і звернення до міжнародної спільноти з вимогою знайти важелі впливу на російське керівництво, порушити це питання на саміті країн "Великої сімки" у Канаді, а на чемпіонаті з футболу-2018 в РФ постійно говорити, що "вболівають за звільнення українських політв'язнів".

Активісти також підписали футбольний м'яч із вимогою звільнити політв'язнів та "червону картку" для режиму Путіна.

Читайте також: Посольство США в Україні долучиться до всесвітньої акції на підтримку Сенцова

Перед початком акції відбувся театралізовпний флешмоб - дев'ятеро активістів у костюмах, схожих на тюремні роби, показали перформанс, пройшовши площею перед стелою Незалежності із ланцюгом - символом неволі українців у РФ.

Завершилася акція спільним виконанням національного гімну України.

Як повідомляв Укрінформ, громадські активисти, правозахисники у різних містах світу 1 та 2 червня беруть участь в акції на підтримку Олега Сенцова та інших українських політв'язнів, які незаконно утримуються на території РФ та в анексованому Росією Криму. 

Захід приурочений до чемпіонату світу з футболу, який проходитиме у Росії з 14 червня.

У березні 2014 року в анексованому Росією Криму російські спецслужби затримали українського режисера Олега Сенцова й активіста Олександра Кольченка. Їх звинуватили в організації терактів на півострові. У серпні 2015 року суд в Ростові-на-Дону засудив Сенцова до 20 років колонії суворого режиму. Кольченко отримав 10 років колонії. 

Сенцов оголосив безстрокове голодування 14 травня 2018 року, заявивши, що припинить її лише у разі звільнення усіх українських політв'язнів, які утримуються в РФ. Згодом, 31 травня, голодування оголосив і Кольченко з вимогою звільнити Сенцова.

Крім того, раніше на знак солідарності з Сенцовим оголосив голодування ув'язнений у Росії український солдат Олександр Шумков і фігурант "справи 26 березня" Станіслав Зимовець, якого в РФ засудили до двох років і шести місяців колонії загального режиму за участь в акції проти корупції.

Продовжує голодування і засуджений у Криму проукраїнський активіст Володимир Балух, якого у серпні 2017 року Роздольненський районний суд анексованого Криму засудив до 3 років і 7 місяців колонії загального режиму. Він відмовився від їжі 19 березня 2018-го.

У 2017 році МЗС України направило Російській Федерації більше 260 дипломатичних нот щодо прав українських політв'язнів і бранців.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-