У Києві реформують 26 дитячих інтернатних закладів

У Києві реформують 26 дитячих інтернатних закладів

Укрінформ
Київська міська рада затвердила план реформування, перепрофілювання та трансформації дитячих інтернатних закладів. Відповідно до плану до 2025 року передбачено реформувати 26 інтернатних закладів Києва.

Про це на прес-конференції в Укрінформі повідомив директор департаменту соціальної політики КМДА Юрій Крикунов.

"На засіданні сесії Київської міської ради було схвалено рішення, яким фактично затверджений, вперше в Україні, регіональний план деінституалізації дитячих навчальних закладів інтернатного типу для дітей. Київ - це європейська столиця, і європейські підходи, про те, що діти мають виховуватися в родині, або в близьких до родинних умов виховання, стає в Україні панівною ідеєю. І Київ є першим містом, який затвердив план того, як ми будемо реформувати наші інтернатні заклади, що ми будемо робити з тими дітьми, які зараз знаходяться в цих інституціях. Якраз на ці питання зможе відповісти цей регіональний план. І Київ отримав можливість стати першим пілотним регіоном, де цей регіональний план був розпочатий", - сказав Крикунов.

Він зазначив, що відповідно до плану планується реформувати 26 інтернатних закладів у столиці.

"Всього в Києві 26 інтернатних закладів і на першому етапі, тобто на етапі виконання цього пілотного проекту в межах міста Києва, в плани потрапляє 7 інтернатних закладів. Я думаю, що до 2020 року буде охоплено процесом деінституалізації більше ніж 7 інтернатних закладів, а взагалі до 2025 року мають бути всі інтернатні заклади охоплені", - додав він.

За його словами, рішення розроблено відповідно до Договору про співробітництво між Світовим банком, Мінсоцполітики України та виконавчим органом Київради (КМДА).

Як зазначила старший спеціаліст з питань соцзахисту населення офісу Світового банку в Україні Катерина Петрина, в проект Світового банку з реформування дитячих інтернатних закладів вже включені Київ, Київська, Чернігівська, Одеська, Закарпатська і Рівненська області.

Читайте також: Родину - кожній дитині. Київрада затвердила план реформування дитячих інтернатних закладів

"Київ першим затвердив на своїй раді регіональний план трансформації інтернатних закладів у сімейні форми виховання. В рамках великого проекту Світового банку "Модернізація системи соціальної підтримки населення України" передбачено 300 млн доларів починаючи з 2014 до 2020 року, і одна десята цих коштів піде на підтримку трансформації інтернатних закладів. Підхід в цьому проекті наступний: ті області, ті регіони, які хочуть підписати угоди між Міністерством соцполітики, і готові трансформувати інтернатні заклади, отримають інвестиційну підтримку з проекту Світового банку", - сказала Петрина.

Зокрема, головний дитячий невролог Міністерства охорони здоров'я, експерт проекту з реформування інтернатів Володимир Мартинюк наголосив, що мова не йде про закриття цих інтернатних закладів. "Мова йде про те, що ці заклади будуть реформувати, будуть перетворюватись в ті заклади, які сьогодні відповідають сучасним вимогам по відношенню до цієї категорії дітей. Сьогодні мова йде про те, щоб ці діти максимально знаходилися в сім’ї. Тому я дякую депутатам, Світовому банку, що вони допоможуть нам здійснити цей проект, а саме допоможуть ввести сучасний підхід до соціалізації та допомоги дітям, які сьогодні знаходяться в інтернатних умовах", - сказав Мартинюк.

Читайте також: Кулеба розповів про реформу інтернатів

План реформування дитячих інтернатних закладів передбачає перегляд інституційного догляду та виховання дітей-сиріт в сім'ях та будинках сімейного типу. Також у планах створення розвинутої системи соціальних послуг, яка відповідатиме потребам сімей і дітей.

Головне завдання проекту - найближчими роками створити у місті принципово нову розгалужену систему надання соцпослуг усім, хто їх потребує, і передусім дітям, які виховуються в інтернатних установах, та дітям з особливими потребами.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-