Київенерго скаржиться, що різниця в тарифах створює

Київенерго скаржиться, що різниця в тарифах створює "дірку", а дотації не прописані

Укрінформ
Невизначеність в тарифах на газ для населення та бюджетних установ може суттєво ускладнити новий опалювальний сезон.

Про це заявив голова Наглядової Ради ПАТ «Київенерго» Іван Плачков, повідомили Укрінформ в прес-службі компанії.

"В Україні напередодні нового опалювального сезону виникла надскладна ситуація з визначенням ціни на газ. Головна проблема в тому, що до цього часу неурегульоване питання з ціною на газ для різних категорій споживачів. Згідно з постановою Кабінету Міністрів №187, вартість газу для потреб населення складає 7 тис. 90 грн за тис. куб. м. Саме за цим тарифом «Київенерго» купує газ у НАК «Нафтогаз України». Але, за рішенням НКРЕКП, для бюджетних організацій встановлена інша ціна – 4,9 тис. грн за тис. куб. м. Тобто різниця в тарифах перевищує 2 тис. грн за 1000 куб. м", - наголосив голова наглядової ради компанії.

За словами Плачкова, величезна різниця в тарифах між ринковою ціною газу та ціною для бюджетних установ уже найближчим часом може призвести до накопичення значного боргу «Київенерго» перед «Нафтогазом».

«Коли ми задаємо в НКРЕКП питання, як же бути з постановою Кабміну й хто компенсує підприємствам теплокомуненерго таку різницю в ціні, регулятор не дає чіткої відповіді, вважаючи, що «Нафтогаз» повинен відпускати «Київенерго» газ для опалення бюджетних установ по 4,9 тис. за1000 куб. м, а держава – компенсувати різницю в тарифах. Але в бюджеті кошти на таку компенсацію не передбачені. Що це значить на практиці? Лише одне – будуть зростати борги», – пояснив Плачков.

За його словами, особливо складною така невизначеність може стати для столиці, де зосереджено багато бюджетних установ, у тому числі державного значення. Не вмикати опалення таким організаціям «Київенерго» не може. Навпаки, в соціальні бюджетні заклади, в тому числі лікарні, школи, дитячі садки, тепло починають подавати раніше, ніж в багатоквартирні будинки та на підприємства. 

"Наявність таких боргів дозволить «Нафтогазу» вводити штрафні санкції щодо «Київенерго», що підвищить частку ціни газу в структурі собівартості опалення. Крім того, може бути заблокована робота когенеруючих потужностей «Київенерго», як це було у випадку зі столичними котельними та ТЕЦ-6. Відсутність газу на теплоджерелах стала однією з головних причин відсутності гарячої води в багатьох киян у міжопалювальний сезон", - заявив Плачков.

Читайте також: У Києві повідомили, коли в будинках буде тепло

Нагадаємо, Уряд відтермінував оприлюднення ціни на газ для населення на рівні імпортного паритету, що має діяти в період від 1 жовтня 2017 року до 31 березня 2018-го. Це означає, що в Україні продовжує діяти поки що стара вартість (її кінцевий показник для побутових споживачів - 6957,90 грн за тисячу кубометрів). Відповідне протокольне рішення Кабмін ухвалив 26 вересня.

Раніше повідомлялося, що відповідно до методики визначення вартості газу імпортного паритету, встановленою постановою №187 від 22 березня 2017-го, від 1 жовтня 2017-го ціна на газ для населення і ТКЕ повинна була б зрости на 17,6%. Цей механізм був узгоджений із МВФ на початку поточного року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-