У Бабиному Яру презентували проект Лапідарію з могильних плит

У Бабиному Яру презентували проект Лапідарію з могильних плит

Фото
Укрінформ
Напередодні 76-х роковин трагедії Бабиного Яру у Києві презентували унікальний проект Лапідарію з могильних плит, знайдених на території колишнього єврейського кладовища на Лук'янівці.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Під час Другої світової війни кладовище було знищено. Майже півтори тисячі поховань були перенесені на інші цвинтарі. Решта могил були знищені, а надгробки скинуті до Реп'яхового яру, засипані побутовим і будівельним сміттям. Десятки років вони там пролежали закинутими та забутими. Багато років тривали розмови, що їх треба звідти відкопати та знайти їм місце. І тільки цього року ми спільно з благодійним фондом «Меморіал Голокосту "Бабин Яр"» дістали ці надгробки, відмили їх і встановили вздовж «Дороги скорботи», яка веде до пам'ятного знаку «Менора». Також розроблено проект майбутнього Лапідарію, який запропоновано на обговорення громадськості. Його пропонують зробити як окрему замкнену експозицію», - розповів генеральний директор Національного історико-меморіального заповідника «Бабин Яр» Борис Глазунов.

Співробітники заповідника змогли відшукати у Реп'яховому яру більше 70 меморіальних плит і надгробних пам'ятників, які євреї називають мацевами.

Читайте також: Фільм «З Бабиного Яру на свободу» покажуть у 2018 році

Виконавчий директор Меморіального центру Голокосту «Бабин Яр» Яна Барінова підкреслила, що створення Лапідарію є одним із перших кроків до побудови в Україні меморіалу жертв Голокосту.

«Наш проект має на меті виправити цю ситуацію: ми плануємо дослідити і незаангажовано розповісти усьому світу справжню історію Бабиного Яру», - сказала вона.

Розробники проекту планують також провести дослідження, щоб ідентифікувати найстаріші мавеци.

У свою чергу генеральний директор Благодійної організації «Благодійний фонд «Меморіал Голокосту «Бабин Яр» Марек Сівєц акцентував на тому, що створення Лапідарію стане новим явищем в історії демократичної України.

«Майбутній Лапідарій - це не просто зібрання надгробних плит зі старого єврейського кладовища. У такий спосіб ми прагнемо відновити справедливість і вшанувати пам'ять жертв тоталітарних режимів. Наш меморіальний центр Голокосту посприяв розробці проекту подальшого концептуального наповнення Лапідарію, який буде реалізовано найближчим часом», - зазначив Сівец.

При цьому Надзвичайний і Повноважний посол Держави Ізраїль в Україні Еліав Бєлоцерковські каже, що Лапідарій символізує возз'єднання поколінь.

«Мільйони євреїв, які були вбиті нацистами, не мають ані своєї могли, ані навіть надгробного каменю. Вони залишились у масових похованнях. Тому те, що зараз планують вшанувати їхню пам'ять, встановивши в Бабиному Яру надгробки з Лук'янівського кладовища, має глибоку символіку: вони ніби заново, посмертно, возз'єднуються з київсько-єврейською громадою та пам'яттю нащадків», - зазначив посол.

Під час презентації проекту Лапідарію присутні могли ознайомитись із його візуальною концепцією та інформаційними брошурами «Лук'янівське єврейське кладовище: повернення із забуття».

Лапідарій (від лат. lapis - камінь) - виставка зразків стародавньої писемності, виконаної на кам'яних плитах (у тому числі надгробках).

Фото Олени Худякової 

Відео Максима Голубєва

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-