Вибух на Бессарабці: у поліції розповіли про загиблого чеченського добровольця

Вибух на Бессарабці: у поліції розповіли про загиблого чеченського добровольця

Укрінформ
У п'ятницю, 8 вересня, поруч із Бессарабським ринком стався вибух, в результаті якого загинув громадянин Грузії Тимур Махаурі.

Про це повідомив прес-секретар Міністерства внутрішніх справ Артем Шевченко, передає кореспондент Укрінформу.

"Це особа доволі відома в  кримінальних колах, його звати Тимур Махаурі. Він громадянин Грузії. Мав стійкі зв'язки з різного роду чеченськими колами, також затримувався і притягався до відповідальності у цьому році у нас, в Україні, але уклав угоду зі слідством, визнав свою провину і отримав умовний термін за той злочин... за який був затриманий", - сказав Шевченко.

Він уточнив, що загиблий звинувачувався за статтею "незаконне зберігання зброї".

Як пише в Фейсбуці член колегії МВС, нардеп Антон Геращенко, Махаурі "був вельми видатною особистістю".

"За повідомленням засобів масової інформації, три роки тому Тимур був затриманий турецькою владою за підозрою у вбивстві одразу п'ятьох чеченців, які переховувалися в цій країні від російського правосуддя", - зазначає нардеп.

Як повідомляє Геращенко, турецька влада і преса тоді звинувачували його в роботі на Кремль, а турецькі медіа з посиланням на прокурора Ахмета Демірхюйюка повідомляли, що Махаурі найбільш безпосереднім чином причетний до ліквідації самого Шаміля Басаєва.

"Цей ув'язнений (Махаурі) підготував вантажівка, при вибуху якого в липні 2006 року загинув Басаєв. Хоча, звучать і припущення, що Махаурі міг не знати, що вантажівку зі зброєю, відправлену їм Басаєву, чекісти начинили вибухівкою", - писали ЗМІ.

Читайте також: Вибух на Бессарабці: загинув боєць чеченського добровольчого батальйону АТО - ЗМІ

Стамбульська прокуратура тоді вимагала для нього довічного терміну за вбивство п'ятьох прихильників чеченських сепаратистів. Двоє з них, Рустам Альтеміров і Заурбек Амрієв, розшукувалися СКР за підозрою в причетності до теракту в аеропорту Домодєдово, а третій - Алі Осаев - був повпредом Доку Умарова в Туреччині.

Махаурі свою провину заперечував і навіть прийшов на похорон своєї жертви і висловлював співчуття родичам, стверджуючи, що він і сам родич убитого.

Тимур також добре відомий у Грузії як учасник подій в ущелині Лопота, де у вересні 2012 року грузинський спецназ знищив групу бойовиків, які намагалися перебратися в Дагестан.

Як пише нардеп, Махаурі тоді підтримував тодішній заступник міністра внутрішніх справ Георгій Лорткіпанідзе (і екс-глава одеської поліції), який говорив, що Махаурі не терорист і не агент ФСБ, а "патріот Грузії".

"Руслан шалено любить Грузію, він біженець із Чечні, а під час вбивства в Туреччині, в якому його звинувачує турецька влада, він взагалі був у Грузії, а не на території Туреччини", - говорив Лорткіпанідзе.

Як повідомив нардеп, поліцією буде розпочато кримінальне провадження за статтею 115 ч. 2, Кримінального Кодексу - умисне вбивство вчинене способом небезпечним для життя оточуючих.

Слідство вивчить всі факти і деталі, що стосуються цього жахливого вбивства.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-