Магазин

Магазин "Емпоріум" знищення "ікон Майдану" з власниками будівлі не погоджував

Укрінформ
Магазин "Емпоріум" не є власником будівлі на Грушевського, зі стін якої були стерті відомі графіті часів Революції Гідності - "Ікони Майдану", а орендує приміщення в Інституту української мови Національної академії наук й, швидше за все, не погоджував свої дії з орендодавцем.

Про це йдеться в заяві Інститут історії України НАН, який також знаходиться в тій самій будівлі.

"Підозрюємо, що графіті знищено власником магазину "Емпоріум", що є орендатором приміщення Інституту української мови НАН України, без погодження із власником будинку (будинок по вул. Грушевського, 4 є власністю НАН України та знаходиться на балансі Інституту історії України НАН України, що не погодив договору оренди Інституту української мови із власником "Емпоріум") та всупереч пам'яткоохоронному законодавству (графіті на Грушевського, 4 є пам'яткою історії згідно з наказом Міністерства культури України від 15.10.2014 №869)", - ідеться в повідомленні.

Читайте також: Автор "Ікон Революції" хоче особисто відновити їх

У свою чергу, в Інституті історії назвали знищення революційних графіті із зображеннями Лесі Українки, Тараса Шевченка та Івана Франка актом вандалізму й висловили сподівання, що правоохоронні органи дадуть належну оцінку діями орендатора згідно з чинним законодавством.

"Співробітники Інституту історії України та інших гуманітарних академічних установ, що розміщуються в будинку, вкрай обурені подібними діями орендатора", - заявили в Інституті й наголосили, що усі громадяни мають "оберігати історичні артефакти та джерела від навмисного чи випадкового знищення".

Як повідомлялося, раніше журналістка Тетяна Висоцька написала у Фейсбуці, що з фасаду магазину люкс-меблів "Емпоріум" на вулиці Грушевського, 4 в Києві зникли знамениті патріотичні графіті, які були нанесені під час Революції Гідності.

У неділю, 3 вересня, біля магазину відбулася акція протесту через знищені графіті.

Український інститут національної пам'яті звернувся в поліцію та до Генпрокуратури, а поліція Києва почала перевірку за фактом знищення графіті.

Генпрокурор Юрій Луценко повідомив, що столична прокуратура відкрила кримінальне провадження за фактом знищення патріотичних графіті на Грушевського, яких часто ще називають "Ікони Майдану".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-