На Хрещатику відкриють меморіальну дошку Василю Макуху

На Хрещатику відкриють меморіальну дошку Василю Макуху

Укрінформ
На столичному Хрещатику 26 січня відкриють меморіальну дошку Василю Макуху - першому українцю, який вчинив акт самоспалення на знак протесту проти влади СРСР в Україні, а також окупації Чехословаччини.

Про це повідомляє Український інститут національної пам'яті на своїй сторінці у Facebook.

Як зазначається, відкриття меморіальної дошки Василю Макуху відбудеться о 16:00 за адресою вул. Хрещатик, 27-А. Участь у церемонії візьмуть, зокрема, син Василя Макуха Володимир, син українського дисидента Олекси Гірника Євген. 

Автор меморіальної дошки - скульптор Василь Білей.

Василь  Макух (14 листопада 1927 - 6 листопада 1968) - перший українець, який здійснив акт самоспалення проти влади СРСР. Учасник українського руху опору в СРСР, воїн УПА. 1946 року потрапив у полон. Військовим трибуналом Львівського гарнізону був засуджений до 10 років каторжних робіт із обмеженням у правах на 5 років. Термін ув'язнення відбував у Дубровлазі та в концтаборах Сибіру. 18 липня 1955 року був звільнений з ув'язнення і висланий на спецпоселення.

На Західну Україну повертатися Василю Макуху заборонили, і він жив із сім'єю у Дніпропетровську. Відверто не сприймав радянську владу, поглядів не приховував, його діти розмовляли в школі українською мовою - достатньо підстав, щоб потрапити під негласний нагляд КДБ.

5 листопада 1968 року на Хрещатику у під'їзді будинку №27 Макух облився бензином і підпалив себе. Він біг вулицею і вигукував: "Геть колонізаторів! Хай живе вільна Україна!", "Геть з окупованої Чехословаччини!".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-