Від грипу вакцинувалися менше 1% киян - лікарі

Від грипу вакцинувалися менше 1% киян - лікарі

Укрінформ
В Києві щеплення від грипу зробили лише 0,3% мешканців.

Про це на брифінгу заявив директор Київського міського центру грипу Отто Стойка, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"В цьому році у Києві 0,3% населення вакциновано. Це низький рівень, він не буде високим, тому що вакцина завозиться за певним графіком. В Києві в одній аптеці є, в приватних центрах є вакцина. В деяких аптеках вона була на початку листопада, а вже немає", - сказав Стойка.

Він зазначив, що імпортери не ввозять в Україну великої кількості вакцини від грипу через низький попит та відсутність культури вакцинації. Так, в минулому році по Україні рівень вакцинації становив від 1,5% до 1,8%. Загалом, за даними Стойки, в Україну завозиться близько 160 тисяч вакцин, при цьому за рекомендаціями Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) рівень охоплення населення вакцинацією задля запобігання розвитку епідемії грипу має становити не менше 20%.

Зараз в Україні вакцини проти грипу закуповують централізовано місцеві бюджети для працівників медичної, освітньої сфери та робітників сфери громадського харчування. Такі закупівлі також проводять великі підприємства. Вакцинація від грипу не входить в календар обов’язкових щеплень, і відповідно ці препарати не закуповуються централізовано.

Прогнозувати рівень захворюваності важко, кажуть медики, тому що не всі хворі звертаються по допомогу до лікаря. Зараз, за даними, які на брифінгу озвучила заввідділом респіраторних та інших вірусних інфекцій Інституту ім. Громашевського Алла Мироненко, в Києві епідпоріг перевищено на 30%. Загалом по країні епідситуація перевищена у Чернівецькій, Дніпропетровській, Сумській областях. Фахівці зазначили, що критичний рівень епідемічного порогу - це 50% та вище. Найбільше (до 70%) на грип та ГРВІ хворіють діти віком до 18 років, переважно молодші школярі та діти до 6 років.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-