Мінкульт обіцяє за тиждень повернути статус пам’ятки «Замку барона»

Мінкульт обіцяє за тиждень повернути статус пам’ятки «Замку барона»

Укрінформ
Міністерство культури України обіцяє повернути статус об’єкта культурної спадщини Будинку Підгорського (так званий Замок барона) в центрі Києва на Ярославовому Валу. 

Наказ про повернення охоронюваного статусу в міністерстві вже готовий і чекає на підпис міністра культури Євгена Нищука, повідомила в інтерв’ю програмі «Схеми» заступник міністра культури Тамара Мазур, інформує Радіо Свобода. 

«До кінця наступного тижня цей наказ вже буде оприлюднений у встановленому порядку», – зазначила Мазур..

Власником «Замку барона» є екс-депутат Київради Олександр Лойфенфельд. У коментарі «Схемам» він повідомив, що не знав про позбавлення будинку статусу пам’ятки: «Чесне слово, я його не виводив (з Реєстру – Ред.)! Це були методи нашої боротьби, щоб його не забрали в нас».

При цьому, як зазначає Радіо Свобода, його представники боролися проти повернення частини приміщень «Замку барона» у власність міста. У 2014 році Вищий господарський суд позбавив будинок кінця XIX століття статусу пам’ятки архітектури місцевого значення. Суд трактував закони таким чином, що будинок не є пам’яткою, оскільки свого часу він не був перенесений із радянського реєстру пам’яток архітектури до сучасного.

Одразу після ухвалення судом рішення мер Києва Віталій Кличко оприлюднив заяву: «Подібне рішення є неприпустимим і вкотре викликає питання щодо прозорості ухвалення рішень в українських судах». Він доручив керівникам профільних підрозділів КМДА у стислі терміни вжити заходів щодо повернення статусу пам'ятки «Замку барона».

В Управлінні охорони культурної спадщини КМДА зазначили, що будинок і досі вважають пам’яткою, а рішення Вищого господарського суду, який позбавив його такого статусу, – незаконним. «Об’єкти, включені до списків пам'яток Української PCP «Про охорону і використання пам'яток культури», визнаються пам'ятками. З огляду на це, цей будинок є пам’яткою», – зазначив в.о. директора управління Олександр Нікоряк.

Також київська влада заявила, що направила облікову документацію на будинок для занесення його до Державного реєстру нерухомих пам’яток листом до Міністерства культури в червні 2015 року.

Тим часом, у Міністерстві культури зазначили, що всі необхідні процедури завершили у листопаді 2015 року, але відповідного наказу не було через юридичні чинники. «Це було зроблено умисно під впливом судової практики, яка іде врозріз з чинним законодавством. Чинний на той момент порядок внесення пам’яток до Реєстру передбачав певний пакет дороговартісних документів, на які не було коштів. Тому Міністерством культури було ухвалене рішення призупинити процес наповнення Реєстру, щоб уникнути штучного виключення пам’яток з нього та їхнього руйнування», – пояснила заступник міністра культури Тамара Мазур.

Нині вже ухвалені зміни до відповідної постанови Кабміну про те, щоб зробити цю документацію необхідною для пам’ятки, але не для її внесення до Реєстру.

Наразі наказ про включення до Реєстру більш ніж 3 тисяч пам’яток, у тому числі «Замку барона», очікує на підпис міністра культури Євгена Нищука.

Фото: iloveukraine.com.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-