Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Сім'я Чийгоз відома в кримськотатарському національному русі

Сім'я Чийгоз відома в кримськотатарському національному русі

Блоги
Укрінформ
Співчуття рідним і близьким, співвітчизникам у зв΄язку зі смертю Аліє ханим Чийгоз

У ніч на 02 липня 2017 року після тривалої і важкої хвороби померла мати заступника Голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза - Аліє ханим Чийгоз.

Аліє ханим народилася в 1941 році в селі Корбек поблизу Алушти. У травні 1944 року трирічною дитиною вона, разом з усім кримськотатарським народом, була депортована з Криму. Лише через десятиліття вигнання Аліє ханим разом з сім'єю - чоловіком Зейтуллой і чотирма дітьми змогли повернутися до Криму, оселившись в селі Топчікой Бахчисарайського району.

Сім'я Чийгоз відома в кримськотатарському національному русі активністю і безстрашністю Зейтулла аг'а і синів Рустема (1963-2010) і Ахтема, мудрістю і жертовністю Аліє ханим і двох дочок - Леннари і Ельміри.

Нові випробування над великою і дружною сім'єю Чийгоз, як і над кожною кримськотатарської сім'єю, над усім Кримом, настали з тимчасовою російською окупацією Криму.

29 січня 2015 року Ахтем Чийгоз, який виконував обов'язки Голови Меджлісу кримськотатарського народу у зв'язку з забороною Рефату Чубарову перебувати в Криму, піддався незаконному арешту і звинувачений російської окупаційної владою в «організації масових заворушень», до яких окупанти віднесли масовий мирний мітинг кримських татар на підтримку територіальної цілісності України, організований Меджлісом кримськотатарського народу 26 лютого 2014 року.

З цього часу, вже 2,2 року, Ахтем Чийгоз позбавлений волі.

Кілька місяців тому лікарі встановили у Аліє ханим Чийгоз важку хворобу в стадії, яка не піддається лікуванню. Внаслідок міжнародного тиску і зусиль, здійснених Меджлісом кримськотатарського народу, Уповноваженою Верховною Радою України з прав людини та правозахисними організаціями, російська окупаційна влада була змушена дозволити Ахтему Чийгоз зустріч з вмираючою матір'ю, яка тривала всього 10 хвилин.

Меджліс кримськотатарського народу, делегати Курултаю кримськотатарського народу, активісти кримськотатарського національного руху, організації Всесвітнього конгресу кримських татар, висловлюють щирі співчуття Зейтулла аг'а, Ахтему Чийгозу, Леннарі і Ельмирі Чийгоз, а також онукам, всім родичам і близьким покійної Аліє-ханим Чийгоз.

Milletimizin Başı Sağolsun!

Allah rahmet eylesın!

Меджліс кримськотатарського народу,
Київ – Бахчисарай, 02 липня 2017 року

Рефат Чубаров

FB

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-