ПАРЄ готує резолюцію про стан прав людини в окупованому Криму

ПАРЄ готує резолюцію про стан прав людини в окупованому Криму

Укрінформ
Російська влада в анексованому Криму чинить неправомірні дії щодо ув'язнених українських громадян, які відбувають покарання на території півострова. За останні роки з 3400 ув’язнених там громадян України 2200 чоловік були насильно вивезені до РФ.

Ця інформація була оприлюднена під час круглого столу "Крим: окупація як привід для переміщення ув’язнених", який пройшов 11 жовтня у Страсбурзі в рамках сесії ПАРЄ, повідомляє DW.

"Ув'язнених українських громадян, серед яких сотні жінок та неповнолітніх, вивозять з Криму до пенітенціарних установ Пермської, Оренбурзької, Челябінської, Омської областей, а також Якутії та Республіки Комі. Їх змушують відмовлятися від українського громадянства, до них не пускають українських консулів, умови їхнього утримання в тюрмах гірші, ніж для решти ув’язнених, їм не надається вчасно необхідна медична допомога", - йдеться в повідомленні.

У цих фактах правозахисники вбачають грубі порушення Росією Женевської конвенції та Римського статуту. На думку експерта Регіонального центру із захисту прав людини Романа Мартиновського, депортацію та вимушене переміщення можна кваліфікувати як злочин проти людяності. За його словами, європейський механізм передачі ув’язнених з однієї країни для відбуття тюремного покарання на території іншої у цьому випадку неприйнятний. "Адже якщо України піде на це, то фактично визнає приналежність Криму Росії", - пояснює правозахисник.

Як повідомив член української делегації в ПАРЄ Мустафа Джемілєв, у середу, 12 жовтня, пройде голосування за дві резолюції, присвячені ситуації в Україні та стану прав людини на окупованих територіях.

На його переконання, їх треба ухвалювати, "хоча резолюції ПАРЄ не виконуються". "Але ж Асамблея не має інших інструментів, тому ми будемо вести себе з Росією як цивілізовані люди, бо поведінка самої Росії далека від цивілізації", - заявив Джемілєв.

ПАРЄ не раз зверталася до Москви з проханням надати можливість її експертам відвідати окупований Крим і перевірити усі факти порушень прав людини на півострові, але щоразу отримувала відмову.

Про це у коментарі DW повідомив депутат ПАРЄ від Литви Егідіус Варейкіс, який наразі збирає факти для доповіді щодо стану прав людини на окупованих територіях.

За його словами, він також збирається надіслати запит українській і російській владі з проханням надати сприяння у відвіданні Криму. "Але гадаю, навряд чи Росія погодиться на це", - сказав Варейкіс.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-