Під посольством РФ вимагають розслідувати вбивства та зникнення кримських татар

Під посольством РФ вимагають розслідувати вбивства та зникнення кримських татар

Укрінформ
Під посольством Російської Федерації у Києві проходить акція «Не дати стерти з лиця землі».

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, близько півсотні активістів кампанії «Крим-SOS» вимагають у російської влади розслідувати вбивства та зникнення кримських татар.

«Сьогодні - третій раз, коли ми приходимо під стіни російського посольства з одним і тим же питанням: де всі ті люди, які пропали в Криму за два роки окупації? Де інформація про те, хто убив людей, які були викрадені і пізніше були  знайдені мертвими?» - зазначила одна з організаторів акції, координатор кампанії «Крим-SOS» Євгенія Андреюк.

За її словами, протягом останніх двох років пропали безвісти п'ятнадцять осіб і ще дев'ять людей були знайдені мертвими.

«Сьогодні, буквально півгодини тому, з'явилася інформація про іще одного зниклого татарина у Криму - Ерфана Асманова. Він живе в с. Фонтани поблизу Сімферополя і 25 вересня він мав вийти на зміну на роботу і досі про нього немає ніякої інформації», - додала Андреюк.

Вона висловила сподівання, що враховуючи недавнє зникнення Ерфана Асманова, він може ще знайтися.

Андреюк також нагадала, що 27 вересня 2014 року в Криму були викрадені син та племінник відомого кримськотатарського активіста Абдурешита Джеппарова. За даними свідків, невідомі затягли 19-річного Іляма Джеппарова і його двоюрідного брата 23-річного Джебдета Іслямова в мікроавтобус і повезли у невідомому напрямку. За 2 роки російські правоохоронці не знайшли їхніх викрадачів.

Активістка «Крим-SOS» наголосила, що окупаційна влада Криму не проводить об'єктивних розслідувань за фактами зниклих кримських татар.

«Очевидно, що це є частиною репресивної політики Росії та залякування кримського населення», - зазначила Андреюк.

Вона висунула вимогу до Російської Федерації ефективно розслідувати усі випадки насильницьких зникнень і надати родичам відповідну інформацію.

Андреюк також звернулася до української влади із закликом не забувати про зниклих безвісти та домагатися їхнього розшуку.

Ілюстрація: RFE/RL

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-