Понад 20 кримчан потрапили до «переліку терористів» Росії

Понад 20 кримчан потрапили до «переліку терористів» Росії

Укрінформ
До Федерального переліку терористів і екстремістів Росії потрапили 22 уродженці анексованого Криму. Серед них – кримські політв’язні, журналісти, громадські активісти.

Повний список опублікований на офіційному сайті Федеральної служби з фінансового моніторингу Росії, повідомляє Радіо Свобода.

Згідно з документом, Росфінмоніторинг зарахував до терористів і екстремістів всю «кримську четвірку» політв’язнів у «справі Сенцова»: Олександра Кольченка, Олега Сенцова, Олексія Чирнія і нещодавно звільненого Геннадія Афанасьєва. У списку також опинився блогер Юрій Ільченко, заарештований після публікації статті проти російської окупації Криму і дій Росії на Донбасі.

До переліку «терористів» внесли і голову Цивільного корпусу «Азов-Крим» Станіслава Краснова, якого в Україні судять за звинуваченням у незаконному поводженні зі зброєю, а СБУ підозрює в зв’язках з російськими спецслужбами. У цьому ж списку є кримський журналіст Анна Андрієвська, що представляє, як зазначено в переліку, Кримську область.

Ім’я кримського журналіста, позаштатного оглядача Радіо Свобода Миколи Семени, якого на анексованому півострові переслідує російська ФСБ і звинувачує в «сепаратизмі», також внесли до списку. Адвокат Миколи Семени Олександр Попков назвав включення свого підзахисного в список Росфінмоніторингу «позасудовою розправою» і не виключив оскарження таких дій відомства в Конституційному суді Росії.

Всього в федеральному списку терористів і екстремістів на сайті Росфінмоніторингу в розділі «Російські фізичні особи» є 6103 людини.

Нагадаємо, що після анексії Росією Криму почалися переслідування проукраїнських і кримськотатарських активістів півострова. Про це неодноразово заявляли правозахисники. Вони закликають Кремль припинити порушення прав людини. Але Москва і російська влада Криму заперечують репресії.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. 7 жовтня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав відповідний закон. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу ввели ряд економічних санкцій. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості». 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-