Чубаров розповів, як швидше повернути Крим

Чубаров розповів, як швидше повернути Крим

Укрінформ
Створення кримськотатарської автономії у складі України стане важливим фактором для повернення Криму.

Таку думку в четвер під час дебатів на тему: "Кримськотатарська автономія у складі України. Яким має бути новий Крим?" в Укрінформі висловив голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.

"Зрозуміло, що Крим повернеться до складу України, але зрозуміло і те, що цьому передуватимуть дуже складні глобальні переговори не лише України з РФ, будуть залучені світові лідери. Кожна сторона буде намагатися кинути на стіл переговорів свої аргументи, прагнучи закріпити за собою Крим. Українська сторона у числі своїх аргументів обов'язково має винести аргумент щодо статусу Криму, виходячи з прав кримськотатарського народу на самовизначення", - сказав Чубаров.

За його словами, факторів, які перешкоджатимуть створенню автономії, достатньо, однак, "це не дискусійне питання". 

Одним із фальшивих мотивів та головною перешкодою створення автономії, на  переконання Чубарова, є посилання на державні інтереси. "Противники стверджуватимуть, що це не відповідає державним інтересам України", - зазначив голова Меджлісу.

У свою чергу перший заступник міністра з інформаційної політики Еміне Джапарова зауважила, що дискусія щодо автономії наразі не має єдиної платформи, і тому є певний хаос стосовно того, яка це може бути автономія. Вона вважає, що як тільки в Меджлісі буде чітке розуміння щодо форми цієї автономії, тоді відповідний документ буде запропонований суспільству. "Це важке питання, і має бути домовленість  щодо майбутнього автономії", - сказала Джапарова.

Водночас вона наголосила, що "якби кримські татари були визнані  корінним народом раніше і з усіма наслідками, то Чорноморський флот навряд чи перебував  би сьогодні у Криму, а питання анексії можливо б не стояло, якби був посилений кримськотатарський фактор".

Учасники заходу вважають, що створення кримськотатарської автономії у складі України стане додатковим аргументом України у боротьбі за повернення Криму, оскільки саме корінний народ півострова має виключне право на самовизначення відповідно до норм міжнародного права. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-