Світове українство оплакує жертв геноциду кримськотатарського народу

Світове українство оплакує жертв геноциду кримськотатарського народу

Укрінформ
Українці всього світу приєднуються до кримськотатарського народу у вшануванні жертв геноциду 1944 року та обіцяють боротися за повернення Криму під фактичний контроль України.

Про це йдеться у зверненні президента Світового конгресу українців Євгена Чолія, передає кореспондент Укрінформу.

"Світовий конгрес українців та українці всього світу разом з кримськими татарами вшановують жертв цього геноциду та й далі будуть робити все, аби російські війська були виведені з півострова та щоб міжнародна спільнота ніколи не забула, що Крим - це Україна", -  заявив Чолій.

У Конгресі наголосили, що міжнародне співтовариство засудило нелегальну російську окупацію Криму та рішуче відмовляється визнавати це порушення українських кордонів. "Сьогодні кримські татари знову зазнають переслідувань, а їхні основні свободи і людські права порушуються", - зазначили у СКУ.

В українській організації додали, що 26 квітня 2016 р., російські владні структури заборонили Меджліс кримськотатарського народу, назвавши це представницьке зібрання екстремістською організацією.

Нагадаємо, що 18 травня 1944 р. за наказом радянського диктатора Йосипа Сталіна сотні тисяч кримських татар було депортовано з Кримського півострова в різні регіони Радянського Союзу. При цьому близько половини депортованих представників корінного народу Криму загинуло або під час переселення, або протягом року перебування в засланні. У листопаді 2015 р. Верховна Рада України визнала депортацію з Криму кримських татар у 1944 р. геноцидом кримськотатарського народу та встановила 18 травня Днем пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-