Літній час зручніший для людини з погляду фізіології - експерт

Літній час зручніший для людини з погляду фізіології - експерт

Укрінформ
Так званий літній час, на який Україна перейде завтра, найбільш корисний для людського здоровʼя та функціонування згідно з природними ритмами.

Про це сказав в ефіріУкраїнського радіостарший науковий співробітник Астрономічної обсерваторії Київського національного університету ім. Тараса Шевченка кандидат фізико-математичних наук Анатолій Казанцев, передає Укрінформ.

Науковець нагадав, що переводити годинники на літній час стали на початку ХХ століття задля економії електроенергії. На зимовий же переводять, щоб повернутися на попередній поясний час.

Коли ж у 2021 році розглядався законопроєкт про скасування сезонного переведення годинників, яким пропонувалося залишити поясний (зимовий) час, більшість фахівців говорили, що якщо залишати один час, то саме літній, який зручніший для людини навіть з погляду фізіології, зауважив Казанцев.

"Всі організми живуть за сонцем ― встають, коли сонце сходить, лягають, коли воно заходить. Нічні створіння, навпаки, живуть симетрично відносно середини світлового дня. Людина ж, мабуть, єдиний вид на Землі, який живе несиметрично. Влітку ми встаємо о 7-й, за пʼять годин до середини світлового дня, а лягаємо в середньому о 23-й, тобто через 13 годин після середини. Якби час був літній, то йшлося б про 6 і 12 годин, було б трохи легше та симетричніше", - вважає науковець.

Крім того, він зауважив, що Україна "розтягнута" майже точно на один часовий пояс - другий. "В кожній точці часового поясу всі годинники посередині цього поясу. Наприклад, Київ ― рівно дві години від Грінвіча. На сході наша країна "залазить" у третій часовий пояс приблизно на 15 хвилин, а на заході, наприклад, в Закарпатській області, ― на 1,5 хвилини. Тож літній час навіть з точки зору географії буде кращим, тому що на сході третій часовий пояс, це плюс одна година, а на заході ― майже точна середина цього поясу", - сказав він.

Читайте також: Перехід на зимовий час не шкодить здоров’ю - сімейний лікар

Водночас, за його словами, Україна могла би перейти на один час і залишитися на ньому, коли це питання порушувалося вісім-десять років. "Тепер же, якщо Європа хоче переходити двічі на рік, то нам немає куди діватися. Це тепер політичне рішення й Україна сама не залишить собі літній час, якщо Європа цього не зробить", - сказав Казанцев.

Як повідомляв Укрінформ, у ніч проти неділі, 31 березня, в Україні відбудеться перехід на літній час.

Верховна Рада у березні 2021 року відправила на доопрацювання в комітет законопроєкт №4201 «Про обчислення часу в Україні», який пропонує скасувати сезонні переведення годинників і, таким чином, залишити в Україні зимовий час.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-