По психологічну підтримку на «первинці» торік звернулися 320 тисяч українців - Ляшко

По психологічну підтримку на «первинці» торік звернулися 320 тисяч українців - Ляшко

Укрінформ
У 2023 році психологічною підтримкою на первинному рівні скористалися 320 тисяч людей.

Про це під час форуму «Україна. Рік 2024» сказав міністр охорони здоровʼя Віктор Ляшко, передає кореспондент Укрінформу.

«320 тисяч людей у 2023 році скористалися послугами в системі охорони здоровʼя по психологічній підтримці», - сказав Ляшко.

Він зазначив, що з початком повномасштабної війни сімейні лікарі в системі охорони здоровʼя стали «точкою входу» для пацієнтів в отриманні психологічних послуг.

Водночас у межах Всеукраїнської програми ментального здоровʼя відбулося навчання лікарів первинної ланки меддопомоги за програмою ВООЗ mhGAP.

«Це ще не психологічна допомога, але це вчасне виявлення тих проблем, на яких ми можемо зосередитися вже сьогодні, щоб не допустити погіршення ментального здоровʼя у майбутньому», - зауважив міністр.

Читайте також: Майже тисяча медзакладів «первинки» можуть надавати послуги з охорони ментального здоровʼя

За його словами, наступним етапом буде розбудова у кластерних лікарнях кабінетів ментального здоровʼя.

«Кожна кластерна лікарня повинна мати психолога, психотерапевта, психіатричне відділення, для того щоб люди, які прийшли в «точку входу» і не можуть отримати складнішого рівня психологічної підтримки або психологічої допомоги, могли бути перенаправлені до кабінетів ментального здоровʼя або центрів ментального здоровʼя. У нас вже є окремий пакет у Програмі медгарантій, який оплачує цю послугу. Цього року ми запланували зробити як мінімум 30 центрів ментального здоровʼя», - сказав Ляшко.

Крім того, у 2024 році спільно з Мінветеранів та Мінсоцполітики планується створити так звані психологічні хаби на основі мережі санаторно-курортних закладів з акцентом на наданні допомоги військовослужбовцям, додав міністр.

Читайте також: Уряд цього року розпочне проєкти реконструкції та модернізації не менше 100 лікарень - Шмигаль

Як повідомлялося, українці можуть отримати психологічну допомогу на первинній ланці у 865 медзакладах у межах пакета НСЗУ «Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні меддопомоги».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-