Львівські хірурги сформували військовому нижню щелепу з гомілкової кістки

Львівські хірурги сформували військовому нижню щелепу з гомілкової кістки

Фото
Укрінформ
У Національному реабілітаційному центрі «Незламні», що у Львові, реконструювали нижню щелепу українському військовому, якому ворожий снаряд розірвав пів обличчя.

При цьому медики використали гомілкову кістку захисника. Про це у Фейсбуці повідомив Центр «Незламні» (UNBROKEN), передає Укрінформ.

«Вперше щелепно-лицеві хірурги Центру НЕЗЛАМНІ (UNBROKEN) самостійно - без допомоги іноземних колег - виконали складну мікрохірургічну операцію з реконструкції нижньої щелепи. Захисник, який пішов на фронт, щойно ставши повнолітнім, майже два роки чекав на цю операцію», - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що 25-річний Андрій Грушко - з селища Чкалове, що на Херсонщині. За професією хлопець - тракторист, але жодного дня не працював за цим фахом. Щойно виповнилося 18 років, Андрій вирішив доєднатися до війська. На початку повномасштабного вторгнення служив на Донеччині. Там 12 березня 2022 року уламок російського снаряда розтрощив молодому воїнові щелепу та мало не позбавив життя.

«Це був звичайний день на фронті. Ми тримали позиції та стежили за противником. В той час, коли прилетіло, я дивився в бінокль. Вибухова хвиля мене оглушила. Говорити я не міг, не міг зорієнтуватися в просторі, навіть не зрозумів, що сталося», - ділиться обставинами свого поранення Андрій.

Уламок боєприпасу буквально розірвав йому пів обличчя. Побратими змогли зупинити масивну кровотечу та евакуювати важкопораненого воїна.

Далі Андрій майже два роки лікувався у різних медичних закладах України. У центр «Незламні» захисник поступив на операцію з реконструкції нижньої щелепи. Через відсутність частини кістки і зубів, молодий чоловік увесь цей час не міг нормально харчуватися: жувати та їсти тверду їжу. Аби це виправити, хірурги вставили у щелепу захисника титановий імплант. Утім, на жаль, він не прижився.

Читайте також: Superhumans отримав від DFC страхування від військових ризиків на $25 мільйонів

Залишився ще один спосіб допомогти пацієнтові - замістити відсутній фрагмент його власною кісткою. Це одна із найважчих операцій у щелепно-лицевій хірургії. Адже, аби кістка прижилася, треба ювелірно з’єднати багато маленьких судин - завтовшки всього з людську волосину.

«Спеціалісти спільно з американськими колегами місії FACE to FACE вже не раз успішно виконували такі мікрохірургічні втручання. Так, наприкінці минулої осені разом вони прооперували більше 10 військових з подібними травмами. Набутий досвід нині вже дозволяє нашим щелепно-лицевим хірургам самостійно - без допомоги іноземних спеціалістів - взятися за проведення такої складної реконструктивної операції. Першим пацієнтом стає Андрій», - розповіли у медзакладі.

Ця складна мікрохірургічна операція тривала 14 годин.

Наразі кістка прижилася. Вже через два тижні після відновлення обличчя Андрій зміг поїхати до дружини та маленького синочка.

Як повідомляв Укрінформ, у грудні в Національному реабілітаційному центрі «Незламні» американські та українські реконструктивні хірурги провели за добу три надскладні операції - пересаджували кістку, тканини та судини з ноги на обличчя військових з мінно-вибуховими травмами.

Фото: UNBROKEN Ukraine

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-