180 країн домовилися про посилення боротьби з тютюнопалінням

180 країн домовилися про посилення боротьби з тютюнопалінням

Укрінформ
Під час 10-ї конференції сторін Рамкової конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну делегати представили дані про прогрес своїх країн і домовилися про продовження на пʼять років терміну реалізації Глобальної стратегії з прискорення боротьби проти тютюнопаління.

Учасниками конференції стали представники більш ніж 180 країн, чотирьох міжурядових та 18 неурядових організацій. Про це повідомляє МОЗ, передає Укрінформ.

Як зазначають у МОЗ, Глобальна стратегія включає пріоритетні напрями протидії тютюнопалінню та впливу тютюну на здоров’я людей і навколишнє середовище як на глобальному рівні, так і враховуючи підходи для кожної країни-учасниці конвенції.

Цьогорічна 10-та конференція присвячена обговоренню подальшої боротьби з тютюнопалінням у контексті досягнення Цілей сталого розвитку ООН. Зокрема, обмеження транскордонної реклами та спонсорства тютюнових виробів, захист навколишнього середовища від наслідків вживання тютюну та маркування тютюну.

«Глобальна боротьба з епідемією тютюнопаління на рівні кожної країни вимагає постійного моніторингу та швидкого реагування на виклики, пов’язані як з продажем та рекламою тютюну, так і з регулюванням інноваційних тютюнових продуктів, таких як електронні сигарети й тютюнові вироби для нагрівання, та впливом сигаретного диму на здоров’я людини. За даними ВООЗ, третьою за значущістю причиною смертності у світі є хронічне обструктивне захворювання легень (ХОЗЛ), найбільш уразливі до ХОЗЛ – завзяті курці. Тому питання контролю продажу, рекламних обмежень, створення сервісів і послуг допомоги курцям в системі охорони здоров’я та законодавчі зміни, які сприятимуть зниженню кількості потенційних курців, — пріоритетні для нашої країни та збігаються з Глобальними цілями. У межах співпраці з Офісом бюро ВООЗ в Україні та міжнародними партнерами продовжуватимемо посилювати боротьбу з тютюнопалінням задля захисту здоров’я українців», - зазначив заступник міністра, головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін під час конференції.

Українська делегація також виступила із заявою, в якій, серед іншого, нагадала про рішення COP8, яке стосується боротьби проти тютюну в умовах складних надзвичайних ситуацій. А саме, коли впровадження РКБТ ВООЗ під час складних надзвичайних ситуацій ускладнюється надзвичайними обставинами та призводить до зростання вживання тютюну та захворювань, пов'язаних із тютюнопалінням попри виконання Глобальних цілей.

Читайте також: В Україні куріння у середньому забирає 130 тисяч життів щороку - МОЗ

За підсумками конференції ухвалено декілька важливих рішень. Зокрема, Панамська декларація, яка підсумовує прогрес у боротьбі проти тютюну у світі та встановлює пріоритети для національних та регіональних програм, рішення щодо захисту навколишнього середовища від наслідків вживання тютюну та рішення щодо обмеження транскордонної реклами та спонсорства тютюнових виробів.

Згідно з представленими звітами, щорічно у світі викидається 4,5 трильйона сигаретних недопалків, це 1,69 мільярда фунтів токсичного сміття, що містить пластик. За певних умов, наприклад, під впливом сонячного світла і вологи, сигаретні фільтри розпадаються на більш дрібніші пластикові шматочки, внаслідок чого з них вимиваються деякі з 7 000 хімічних речовин, що містяться в одній сигареті. Багато з цих хімікатів є екологічно шкідливими. Тому ухвалене рішення за статтею 18 посилює боротьбу із забрудненням пластмасами, в тому числі в морському середовищі. Ще одне важливе рішення, ухвалене на конференції, спрямоване на посилення керівних принципів протидії транскордонній рекламі, стимулюванню продажу та спонсорству тютюнових виробів і зображенню тютюну в розважальній продукції та ЗМІ.

У прийнятій Панамській декларації підкреслюється необхідність зберігати пильність щодо втручання тютюнової промисловості в політику в галузі громадського здоров'я.

Читайте також: ВООЗ закликає терміново скоротити споживання електронних сигарет

Рамкова конвенція ВООЗ із боротьби проти тютюну (РКБТ ВООЗ) — міжнародний договір, укладений 2003 р. з метою допомогти подолати епідемію тютюнокуріння у світі. Україна ратифікувала РКБТ ВООЗ у 2006 р. і відтоді досягла значних успіхів у сфері контролю над тютюнопалінням, зокрема, завдяки впровадженню ефективних законодавчих норм.

 Фото: DPA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-