На Рівненщині зросла захворюваність на кашлюк - 139 випадків за рік

На Рівненщині зросла захворюваність на кашлюк - 139 випадків за рік

Укрінформ
На Рівненщині показник захворюваності на кашлюк є одним із найвищих в державі: впродовж 2023 року було зареєстровано 139 випадків, у 2022 - один випадок.

Про це у Телеграміповідомляє Рівненський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України, передає Укрінформ.

«Впродовж 2023 року на Рівненщині було зареєстровано 139 випадків захворювання на кашлюк (у 2022 році - 1 випадок). Показник захворюваності склав 12,1 вип. на 100 тис. населення і є одним з найвищих в державі», - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що серед захворілих 134 дітей (96,4%). Найбільш вразливою віковою групою є діти від 1 до 4 років. Серед захворілих 79% не щеплені або не мають чергового щеплення проти кашлюку.

Як наголошується, запобігти кашлюку можна завдяки вакцинації. Відповідно до національного календаря щеплення, для профілактики кашлюку необхідно зробити у віці 2, 4, 6 та у 18 місяців. Повністю вакцинована дитина повинна отримати чотири щеплення.

В центрі контролю та профілактики інформують, що за 2023 рік в області вакцинацію проти кашлюку отримали перші три щеплення 78,4% дітей. Ревакцинацію у 18 місяців отримали 82%.

Підкреслюється, що кашлюк – це вкрай заразне захворювання дихальних шляхів, викликане бактерією. Кашлюк легко поширюється від людини до людини, головним чином повітряно-крапельним шляхом при кашлі чи чханні. Багато дітей, які заразилися кашлюком, страждають від нападів кашлю протягом 4-8 тижнів. Найбільш небезпечне це захворювання для немовлят.

Читайте також: В Україну доправили 350 тисяч доз вакцини проти дифтерії, кашлюку та правця

Першими ознаками кашлюку є помірний жар, нежить, кашель, який, як правило, переходить у судомний кашель. У немовлят це може супроводжуватися періодами тимчасового припинення дихальних рухів (апное). Пневмонія є відносно поширеним ускладненням від кашлюку, рідше виникають конвульсії та ураження головного мозку (енцефалопатія).

Симптоми, зазвичай, з'являються через 7-10 днів після інфікування.

Як повідомляв Укрінформ, на Рівненщині у 2023 році відмічається ріст захворюваності на кашлюк, зареєстровано летальний випадок від кашлюку в 4-місячної дитини в Дубенському районі.

Фото ілюстративне

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-