До надання телемедичних послуг в Україні підключили 328 медзакладів

До надання телемедичних послуг в Україні підключили 328 медзакладів

Укрінформ
До надання телемедичних послуг в Україні підключені 328 закладів охорони здоровʼя.

Про це повідомляє Міністерство охорони здоровʼя, передає Укрінформ.

"Загалом до надання телемедичних послуг підключені 328 закладів охорони здоровʼя: 1259 медичних працівників навчилися користуватися телемедичним обладнанням; 1031 навчальна сесія відбулася у рамках навчання медпрацівників надавати телемедичні послуги; 8893 телеконсультації проведено завдяки впровадженим телемедичним рішенням", - йдеться у повідомленні.

За даними МОЗ, у 182 медзакладах вже можливо проводити дистанційний моніторинг вагітності за допомогою портативного діагностичного комплексу.

У 30 закладах охорони здоровʼя встановлені телемедичні платформи, за допомогою яких пацієнти можуть самостійно провести такі базові обстеження, як: вимірювання температури тіла, артеріального тиску, насичення крові киснем, виконання ЕКГ тощо.

Читайте також: На 2024 рік запланували понад 100 проєктів із цифровізації сфери охорони здоров’я

У 5 медзакладах вже використовують штучний інтелект для аналізу компʼютерної томографії, щоб автоматично виявити ураження головного мозку.

Завдяки телемедичним рішенням медичні працівники надають допомогу пацієнтам із вогнепальними та вибуховими травмами, використовують нейрореабілітаційне рішення з інструментами доповненої реальності для комплексного лікування пацієнтів із пошкодженням мозку або ортопедичною травмою. У двох лікарнях вже встановлені віртуальні операційні, які дозволяють хірургам брати участь в онлайн-консультуванні.

Зазначається, що у період воєнного стану Україна отримала телемедичну гуманітарну допомогу на суму близько 4 млн доларів США. За підтримки партнерів 6 телемедичних рішень вже успішно діють в українських закладах охорони здоровʼя, ще 3 – на етапі підготовки.

Як нагадали в МОЗ, у 2023 році було ухвалено стратегію розвитку телемедицини, внесені законодавчі зміни, наразі розробляються функціональні можливості електронної охорони здоровʼя для застосування телемедицини за трьома напрямами: телеконсультування, телеметрія та телерадіологія. Стратегічними цілями залишається підвищення цифрової компетентності працівників охорони здоровʼя та розвиток технічного забезпечення для впровадження телемедичних рішень.

У 2024 році телемедичні послуги передбачені у 31 пакеті медичних послуг з 41 пакета Програми медичних гарантій.

Як повідомлялося, Верховна Рада у серпні 2023 року ухвалила Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо функціонування телемедицини".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-