Медзаклади України отримали відеобронхоскопи у межах проєктів Глобального фонду

Медзаклади України отримали відеобронхоскопи у межах проєктів Глобального фонду

Укрінформ
Фтизіопульмонологічні та протитуберкульозні центри в Україні отримали функціональні ліжка та відеобронхоскопи у межах проєктів Глобального фонду.

Про це повідомляє пресслужба МОЗ, передає Укрінформ.

«Фтизіопульмонологічні та протитуберкульозні центри у межах співпраці Міністерства охорони здоровʼя, Центру громадського здоровʼя та Глобального фонду боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією отримали нові функціональні ліжка та сучасні відеобронхоскопи OLYMPUS MAF-GM2», - йдеться в повідомленні.

Як зазначається, функціональні ліжка дозволяють регулювати положення хворого, необхідних для догляду, лікування, обстеження та забезпечують можливість за потреби транспортувати пацієнта. 309 таких ліжок на суму понад 28 млн гривень надійшли до 17 областей й у Київ.

Крім того, у 13 регіонів розподілено 18 відеобронхоскопів OLYMPUS MAF-GM2 на суму понад 18 млн гривень. Їх використовують для ендоскопічних терапевтичних, діагностичних процедур і обстежень з метою виявлення анатомічних особливостей дихальних шляхів, інтубації трахеї/бронхів і відновлення їхньої прохідності.

Обладнання вже ввели в експлуатацію, медпрацівники пройшли спеціальне навчання з його застосування.

Читайте також: На Херсонщині відкрили модульну станцію екстреної медичної допомоги

У МОЗ нагадали, що програма Глобального фонду на 2021–2023 роки частково виконувалась уже в умовах повномасштабної війни, тож довелося змінити та адаптувати роботу програм. Зокрема, переобладнати спеціальні транспортні засоби для доставки основних ліків і витратних матеріалів, закупити генератори для регіональних лабораторій, підвищити доступність до медпослуг та забезпечити доставку ліків для хворих на туберкульоз і ВІЛ та тих, хто користується програмами профілактики разом зі спільнотами на регіональному рівні, а також організацію житла для пацієнтів з інфекційними захворюваннями у інших областях.

Як повідомляв Укрінформ, Глобальний фонд виділяє Україні 165 млн доларів безповоротної фінансової допомоги на програми 2024-2026 років у сфері протидії ВІЛ і туберкульозу.

Фото: пресслужба МОЗ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-