МОЗ змінило стратегію реагування на спалахи кору - Кузін

МОЗ змінило стратегію реагування на спалахи кору - Кузін

Укрінформ
Міністерство охорони здоровʼя змінило стратегію реагування на спалахи кору.

Про це сказав заступник міністра охорони здоров'я, головний державний санітарний лікар Ігор Кузін в інтерв'ю медичному експерту ЮНІСЕФ Катерині Булавіновій, передає кореспондент Укрінформу.

"Було змінено стратегію реагування на потенційні випадки (кору - ред.). Якщо ми зараз реєструємо будь-який спалах, то максимально застосовуються жорсткі заходи, такі як повноцінні епідемічні розслідування і вакцинація контактних осіб, які є зоні осередку кору. Це для того, щоб максимально не допустити (поширення - ред.) і сконцентрувати (захворювання на кір - ред.) в одному місці", - заявив Кузін.

За його словами, фахівці продовжують реєструвати точкові випадки захворюваності на кір, адже кожен є небезпечним, оскільки кір дуже швидко поширюється.

Заступник містра нагадав, що влітку запущена кампанія з додаткової імунізації проти кору дітей, які з різних причин пропустили щеплення.

"Щонайменше 153 тисячі дітей було щеплено додатково. Це ті, які не отримали щеплення проти кору вчасно, пропустили його або мали на момент щеплення якісь медичні протипоказання... Ця кількість була провакцинована впродовж літнього періоду. Але якщо порахувати від загальної кількості дітей, яку ми планували охопити, це становить лише 60%, тобто щонайменше 30% дітей нам не вдалося охопити за рахунок того, що під час спроби звʼязатися з родинами ці діти або родини перебували за кордоном або переїхали в інші області. Близько 8% ми не охопили через наявність медичних протипоказань. Всі інші відмовлялися з релігійних або особистих переконань", - сказав Кузін.

Він додав, що вакцина проти кору доступна, і ті, хто не встиг у межах кампанії провакцинувати дітей, можуть зробити це в пунктах щеплень при медзакладах.

Читайте також: Румунія оголосила епідемію кору

Як повідомляв Укрінформ, у липні 2023 року МОЗ оголосило кампанію "наздоганяючої вакцинації" проти кору, в межах якої пропущені щеплення мають отримати 260 тис. дітей. Сформовано 312 мобільних бригад, що вакцинують дітей в організованих колективах та на віддалених від пунктів щеплень територіях. Щоб записатись на вакцинацію до мобільної бригади або запросити її до громади чи організованого колективу, потрібно звернутися до Центру контролю та профілактики хвороб в області проживання чи за місцем тимчасового перебування.

Востаннє спалах кору був зафіксований в Україні у 2017-2019 роках. Тоді померла 41 людина, зокрема 25 дітей.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-