Зеленська про програму ментального здоров’я: Вже можемо ділитися досвідом, набутим страшною ціною

Зеленська про програму ментального здоров’я: Вже можемо ділитися досвідом, набутим страшною ціною

Укрінформ
Перша леді України Олена Зеленська та представники 11 міністерств і відомств взяли участь у засіданні Міжвідомчої координаційної ради з упровадження Всеукраїнської програми ментального здоров’я, щоб презентувати свої проєкти психологічної допомоги українцям.

Про це Зеленська повідомила у Телеграмі, передає Укрінформ.

"Ще рік тому Україна вчилася наданню психологічної допомоги в екстремальних ситуаціях у різних країн світу (і далі це робить), а тепер ми самі можемо ділитися досвідом, набутим страшною ціною. Але й викликів через щоденні російські атаки більше. Сьогодні 11 міністерств і відомств зібралися разом на останнє цього року засідання Міжвідомчої координаційної ради з упровадження Всеукраїнської програми ментального здоров’я, щоб презентувати свої проєкти психологічної допомоги українцям", - написала перша леді.

За її словами, під час засідання вона зі свого досвіду розповіла учасникам, як допомагають визначитися з напрямами роботи соцопитування, які є "живим голосом людей".

Читайте також: Україна має створити комфортний простір для всіх травмованих війною людей - Зеленська

"Одне з таких (опитувань - ред.) ми провели до третього Саміту перших леді та джентльменів у вересні, присвяченого темі ментального здоров’я. Це було моїм принциповим рішенням – поєднати Україну та світ спільним викликом. І ми влучили в ціль. Бо, коли провели опитування в 11 країнах, з’ясувалося, що всі люди визначають однакові приводи для тривог – від війни до фінансової неспроможності", - розповіла дружина Президента.

Натомість, зауважила вона, досі по психологічну допомогу звертається всього 6% людей, про що свідчить дослідження Gradus Research.

Перша леді зазначила, що основною причиною, чому не звертаються по допомогу до фахівців, 40% опитаних називають страх не отримати чи втратити роботу, а понад третина людей каже, що це вплинуло б на репутацію на роботі.

"Так вимальовується ще одна площина для проєктів – не лише для держави, а й для відповідальних бізнесів: психологічне просвітництво. Треба дати людям зрозуміти, що ніхто їх не засудить, а дбати про ментальне здоров’я – відповідально та схвально", - наголосила Зеленська.

Читайте також: Ментальне здоровʼя: як пережити сезон блекаутів

За її словами, наступний рік має бути роком максимального поширення проєктів у регіонах, щоб психологічні послуги дійшли до кожного українця, хоч би як він не жив віддалено від великих міст.

Перша леді підкреслила, що для України це стратегічно важливо, адже ментальне здоров’я наших людей – це і є та сама українська стійкість, яка, з одного боку, стала легендою, а з іншого – її саму треба весь час підтримувати, бо на ній все тримається.

Як повідомляв Укрінформ, програма ментального здоров’я «Ти як?» створена за ініціативи першої леді України Олени Зеленської у зв'язку з потребою громадян у психосоціальній підтримці. У межах кампанії створена спеціальна сторінка.

У липні в Україні стартувала друга хвиля програми ментального здоров’я «Ти як?», спрямована на розвиток здатності психіки відбивати атаки стресових чинників і подолання стереотипів, які заважають звернутися по допомогу.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-