Хронічне обструктивне захворювання легень - серед основних причин смертності: які симптоми

Хронічне обструктивне захворювання легень - серед основних причин смертності: які симптоми

Укрінформ
Хронічне обструктивне захворювання легень є однією з причин смертності у світі. Майже 90% смертей від ХОЗЛ серед осіб віком до 70 років стаються у країнах з низьким та середнім рівнем доходу.

Як повідомляє Центр громадського здоров’я МОЗ України, хронічне обструктивне захворювання легень (ХОЗЛ) називають однією з найбільш поширених хронічних респіраторних недуг. Для ХОЗЛ характерні стійкі респіраторні симптоми та обмеження прохідності дихальних шляхів через патологічні зміни у них та/чи ураження альвеол, що зазвичай спричинені значним негативним впливом шкідливих частинок або газів.

За даними ВООЗ, хронічне обструктивне захворювання легень є третьою за значущістю причиною смертності у світі.

Куріння тютюну є причиною понад 70% випадків ХОЗЛ у країнах з високим рівнем доходу. У країнах із низьким та середнім рівнем доходу куріння тютюну є причиною 30–40% випадків ХОЗЛ, а забруднення повітря у житлових будинках є основним фактором ризику.

ХОЗЛ розвивається повільно і зазвичай проявляється у людей від 40–50 років. 

Серед основних симптомів ХОЗЛ:

  • постійна задишка;
  • хронічний кашель;
  • відкашлювання мокротиння.

Головна причина розвитку хронічного обструктивного захворювання легень — тютюновий дим, тож найбільш уразливі до ХОЗЛ завзяті курці, у них хвороба прогресує швидше, ніж у тих, хто не вживає тютюн. Існують й дослідження, які вказують на зв’язок пасивного куріння й ризику розвитку ХОЗЛ.

Читайте також: Депресія і хвороби серця: чи є зв’язок між ними

До інших факторів ризику хронічного обструктивного захворювання легень належать наявність пилу, диму й випарів хімічних речовин на робочому місці (наприклад, вугільний чи зерновий пил, зварювальні гази); забруднення повітря у житлових приміщеннях; часті інфекції нижніх дихальних шляхів у дитинстві; астма; генетичний чинник: майже в 1 зі 100 людей з ХОЗЛ є схильність до розвитку дефіциту речовини, що захищає легені. 

Повністю вилікувати хронічне обструктивне захворювання легень неможливо. Лікування може полегшити симптоми й загалом поліпшити якість життя, а також знизити ризик смерті. Тож своєчасна діагностика й лікування допоможуть вас уповільнити розвиток хвороби. Найефективнішим кроком для курців, звичайно, буде відмова від куріння. 

Ускладнення внаслідок ХОЗЛ

Респіраторні інфекції. Люди з ХОЗЛ частіше хворіють на застуду, грип і пневмонію. Будь-яка респіраторна інфекція може значно ускладнити дихання та спричинити подальше пошкодження легеневої тканини.

Проблеми із серцем. З причин, які до кінця зрозумілі, ХОЗЛ може збільшити ризик серцевих захворювань, включаючи серцевий напад.

Рак легенів. Люди з ХОЗЛ мають вищий ризик розвитку раку легень.

Високий кров'яний тиск у легеневих артеріях. ХОЗЛ може спричиняти підвищений кров'яний тиск в артеріях, які несуть кров у легені (легенева гіпертензія).

Депресія. Ускладнене дихання може перешкодити займатися тим, що вам подобається. А боротьба з важким захворюванням може сприяти розвитку депресії.

Читайте також: ВООЗ запустила антитютюнову кампанію «Припиніть брехати»

Тож, щоб запобігти ХОЗЛ:

  • Відмовтеся від вживання тютюну, уникайте пасивного куріння.
  • Уникайте перебування у місцях із забрудненим повітрям - як атмосферним, так і в приміщеннях.
  • Вакцинуйтесь проти грипу, COVID-19 і пневмококової інфекції (особливо це стосується людей з групи ризику - після 65 років, за наявності важких супутніх захворювань).
  • Дотримуйтесь здорового способу життя.

Без лікування симптоми зазвичай прогресують. Також можуть бути періоди раптового погіршення стану, відомі як загострення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-