Майже 187 тисяч українців отримали інсулін безоплатно за програмою медгарантій

Майже 187 тисяч українців отримали інсулін безоплатно за програмою медгарантій

Укрінформ
З початку року майже 187 тис. пацієнтів отримали інсулін безоплатно за програмою медгарантій.

Про це йдеться у пресрелізі Національної служби здоров'я, який є у розпорядженні Укрінформу.

"За Програмою медичних гарантій у 2023 році 186 993 пацієнти отримали інсулін безоплатно, 1 466 пацієнтів – тест-смужки для вимірювання рівня глюкози в крові", - йдеться у повідомленні.

У НСЗУ наголошують, що Програма медгарантій покриває всі необхідні послуги для профілактики та лікування діабету. Для пацієнта вони безоплатні. Йдеться про консультації, лабораторні та інструментальні дослідження, госпіталізації тощо.

Зокрема, пацієнти можуть отримувати інсуліни та препарати при діабеті ІІ типу безоплатно або з незначною доплатою. Також у цьому році для пацієнтів з діабетом І типу до програми реімбурсації додано тест-смужки для вимірювання рівня глюкози в крові. Вартість препаратів та медвиробів відшкодовує НСЗУ напряму аптекам.

Читайте також: Лише 50% хворих на цукровий діабет знають про свою хворобу - експерти

Як зазначають в НСЗУ, для пацієнтів з цукровим діабетом, які потребують інсулінотерапії, до Переліку лікарських засобів включено 45 торгових назв препаратів інсуліну.

Наразі в Україні понад 12 тис. аптек мають договір із НСЗУ. За відпущені інсуліни з початку 2023 року НСЗУ відшкодувала аптекам 1,554 млрд грн.

Для пацієнтів з цукровим діабетом, що приймають таблетовану терапію, до програми реімбурсації “Доступні ліки” включено 53 торгові назви лікарських засобів для лікування діабету 2 типу, з них 23 – безоплатні, 30 – з доплатою.

Окрім цього, до програми реімбурсації входять 4 торгові назви десмопресину, який призначають при нецукровому діабеті. Всі ліки для лікування нецукрового діабету можна отримати безоплатно.

Також, як додали в НСЗУ, у 2023 році вперше пацієнтам з діабетом першого типу відшкодовується вартість тест-смужок для вимірювання рівня глюкози в крові. Таким чином медична допомога є комплексною та безоплатною для пацієнта.

Для пацієнтів з діабетом першого типу до програми реімбурсації включені 23 назви тест-смужок визначення рівня глюкози для індивідуального глюкометра.

Отримати необхідні тест-смужки можна в будь-якій аптеці, яка має договір із НСЗУ. Таких аптек в Україні понад 11 тис. За відпущені тест-смужки з початку 2023 року НСЗУ відшкодувала аптекам 200,715 тис. грн.

За рецептом можливо отримати лише ті тест-смужки, які відповідають глюкометрам визначених моделей та виробників (тобто включених до переліку медичних виробів, що підлягають реімбурсації).

Читайте також: На Програму медгарантій-2024 у бюджеті запланували понад ₴158 мільярдів

Дізнатися контакти аптеки, яка відпускає ліки, інсуліни й тест-смужки за договором із НСЗУ, можна зателефонувавши за номером 16-77 або знайти найближчу аптеку на онлайн-мапі, розміщеній на сайті НСЗУ “Електронна карта місць відпуску лікарських засобів за еРецептом”: https://edata.e-health.gov.ua/e-data/dashboard/pharmacy-map.

Як повідомляв Укрінформ, за даними МОЗ, у 2023 році 531 200 людей в Україні отримали діагноз «цукровий діабет», минулого року – 489 934.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-