ЦГЗ долучиться до проєкту зі зменшення тягаря серцево-судинних захворювань та діабету

ЦГЗ долучиться до проєкту зі зменшення тягаря серцево-судинних захворювань та діабету

Укрінформ
Центр громадського здоров'я МОЗ України долучиться до чотирирічного проєкту JACARDI ("Спільні дії щодо серцево-судинних захворювань і цукрового діабету"), який стартує в Римі 27 листопада 2023 року.

Про це повідомляється на сайті ЦГЗ, передає Укрінформ.

"JACARDI - спільна європейська відповідь на проблему ССЗ та цукрового діабету. Вона спрямована на впровадження перевірених та ефективних практик у лікуванні серцево-судинних захворювань та цукрового діабету шляхом виконання 143 пілотних проєктів. JACARDI координується Італійським національним інститутом здоров’я й отримав 53 мільйони євро фінансування від Єврокомісії. Ініціатива об’єднує 21 європейську країну, включно з Україною, залучивши 76 партнерів та понад 300 експертів у сфері охорони здоров’я", - йдеться у повідомленні.

JACARDI тестуватиме та пропонуватиме рішення впродовж усього шляху пацієнта, включаючи профілактику, раннє виявлення, лікування, догляд та самоконтроль.

Зокрема планується досягти підвищення медичної грамотності та обізнаності населення про ССЗ та цукровий діабет. Також передбачається запровадження ефективних заходів первинної профілактики, скринінгу та вдосконалення шляхів лікування ССЗ та цукрового діабету серед груп високого ризику, посилення підтримки самоконтролю та участі на ринку праці для осіб із ССЗ та цукровим діабетом, покращення доступності та якості даних протягом усього шляху пацієнта.

Читайте також: Їсти менше, бігати більше, і ризик захворіти на діабет знижується на 50% - експертка

Зазначається, що участь ЦГЗ у проєкті відбувається в межах програми EU4Health.

EU4Health сприяє розв’язанню довгострокових проблем зі здоров’ям шляхом створення міцних, стійких і доступних систем охорони здоров’я. Її загальний бюджет на 2021–2027 роки складає 5,3 млрд євро. 

До ініціативи JACARDI залучені міністерства, органи охорони здоров’я, неурядові організації та університети.

Як повідомляв Укрінформ, за даними МОЗ, у 2023 році 531 200 людей в Україні отримали діагноз «цукровий діабет», минулого року – 489 934.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-