Спалах гепатиту А на Вінниччині вдалося локалізувати - МОЗ

Спалах гепатиту А на Вінниччині вдалося локалізувати - МОЗ

Укрінформ
Спалах гепатиту А у Вінницькій області вдалося локалізувати.

Про це під час спілкування з журналістами сказав міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Спалах на Вінниччині вдалося локалізувати. Ми бачимо, що з'являються нові випадки. Але ці випадки, які виявляються проактивно - шляхом обстеження контактних осіб або у родинних вогнищах. І за рахунок вірусологічних досліджень вдається встановити наявність інфікування. Тому система Центрів контролю та профілактики хвороб, епіднагляду спрацювала. Зараз шукаємо джерело. Є декілька варіантів, поки що не підтверджені. Як тільки будуть підтверджені, ми вийдемо з комунікацією, які заходи і управлінські рішення прийняті, щоб не повторювати таких спалахів у майбутньому", - сказав міністр.

Він додав, що у Вінниці було зареєстровано 274 випадки гепатиту А, також, за словами міністра, поодинокі випадки реєструються в інших областях, але МОЗ не об'єднує їх в один спалах і не оголошує епідемію.

Водночас, за словами міністра, у Вінниці проводиться вакцинація від гепатиту А груп ризику.

"Вакцину ми закупили як один з профілактичних етапів реагування на можливе зростання інфекційних захворювань після теракту РФ на Каховській ГЕС. Там вдалося профілактичними методами запобігти появі спалаху і сьогодні ця вакцина використовується у Вінниці. У разі додаткової потреби будемо працювати, щоб закупити додатково. Наразі вакцини вистачає для щеплення тих груп ризику, які підлягали вакцинації", - сказав Ляшко.

Водночас, як зауважив міністр, вакцина від гепатиту А не входить в Національний календар щеплень і не постачається на комерційний ринок у великій кількості, оскільки її використовують за епідемічними показами при певній епідемічній ситуації.

"Ми і так звертаємося до виробників цих вакцин, щоб привозили, але їм потрібні гарантії, і бажано таку вакцину робити закупками і формувати певний національний запас так, як ми це зробили у 2023 році. Ми перебуваємо у стані війни з російським загарбником, тому ми робимо всі превентивні заходи, щоб бути готовими до поширення спалахів інфекційних хвороб, через те, що в умовах війни інколи дотримуватися навіть простих гігієнічних і протиепідемічних правил не завжди виходить, так як у мирний час", - сказав Ляшко.

Натомість, як зауважив міністр, у Національному календарі щеплень передбачено вакцинацію від гепатиту В.

"Вакцинуватися сто відсотків треба, вакцина є у наявності як у пологових будинках, де проводиться перше щеплення, так і у сімейних лікарів", - сказав Ляшко.

Читайте також: Попри війну в Україні ефективно виявляють та лікують вірусні гепатити - ВООЗ

Як повідомлялося, 24 жовтня у Вінниці зафіксували спалах вірусного гепатиту А в одному із районів міста. 25 жовтня міська комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій визнала спалах захворювання на вірусний гепатит А надзвичайною ситуацією.

28 жовтня на Вінниччину прибула команда МОЗ на чолі з головним державним санітарним лікарем Ігорем Кузіним, аби вивчити ситуацію на місці та вжити всіх необхідних заходів для встановлення джерела інфікування. До роботи на місці залучені всі служби фахівців Вінницького обласного центру контролю та профілактики хвороб, група оперативного реагування Центру громадського здоров’я України: лікарі-епідеміологи, фахівці з лабораторної діагностики, біобезпеки та біозахисту.

Читайте також: У МОЗ спростовують фейк про запровадження карантину через гепатит А

31 жовтня спалах гепатиту А на Вінниччині визначено як надзвичайну ситуацію на рівні області, протиепідемічні заходи посилюють.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-