З початку року в понад 87 тисяч українців діагностували гострий мозковий інсульт

З початку року в понад 87 тисяч українців діагностували гострий мозковий інсульт

Укрінформ
В Україні з початку року в понад 87 тис. пацієнтів було діагностовано гострий мозковий інсульт.

Про це повідомляє Міністерство охорони здоров'я, передає Укрінформ.

"З початку 2023 року 87 114 пацієнтам по всій Україні було діагностовано гострий мозковий інсульт. З них ішемічний інсульт діагностовано для 76 575 пацієнтів і геморагічний – для 10 802 пацієнтів. Найбільше інсультів було діагностовано у Дніпропетровській та Харківській областях та місті Київ", - йдеться у повідомленні.

УВ МОЗ наголошують, що кожна третя людина у світі має ризик отримати гострий мозковий інсульт і сСаме інсульт – друга за частотою причина смерті в усьому світі. 

Найчастіше зустрічається ішемічний інсульт, коли кровоносна судина головного мозку закупорюється кровʼяним згустком (тромбом). Провокаторами хвороби в цьому випадку є атеросклероз судин, які постачають кров до головного мозку, або фібриляція передсердь (миготлива аритмія).

Другий тип – геморагічний інсульт – виникає в результаті розриву кровоносних судин, через що кров виливається у мозкову тканину та пошкоджує її. 

Читайте також: Мозок реагує по різному на реальні зустрічі та відеоконференції

Як зазначають в МОЗ, людина з ознаками інсульту, яка отримує допомогу лікарів упродовж перших 4-5 годин (так зване «терапевтичне вікно»), має більше шансів повернутися до повноцінного життя та уникнути тяжких й незворотних наслідків. 

Багато років поспіль існувала практика, коли «швидка» доставляла хворого на інсульт до найближчої лікарні. Проте далеко не завжди найближча лікарня має необхідні потужності, фахівців та обладнання для діагностики і лікування таких станів. Через це хворий і лікарі втрачають дорогоцінний час. 

Наразі, як повідомляють у міністерстві, триває черговий етап медичної реформи, в рамках якого змінено підходи до лікування інсультів. 

"Створюється спроможна мережа медичних закладів з інсультними центрами та блоками. Саме ці заклади мають у своєму складі кардіологічні блоки, які дозволяють застосовувати сучасні методи лікування, такі як тромболізис та тромбоекстракція. Також у таких медичних закладах є можливості для необхідної реабілітації, яка надасть змогу пацієнту повернутися до нормального життя", - наголосили в міністерстві.

Зазначається, що саме госпіталізація в обладнаний інсультний блок або центр може допомогти знизити летальність на 5%.

Інсультний блок – це мультипрофесійна команда фахівців, до якої входять лікарі, медсестри та фахівці з реабілітації. І якщо ці три ланки працюють разом, допомога надається на найвищому рівні, а пацієнт одужує швидше. 

Для діагностики та лікування гострого мозкового інсульту є медзаклади, законтрактовані Національною службою здоров’я. Усього таких медзакладів нині 229 по всій країні.

Читайте також: МОЗ запропонувало провести 75-ту сесію Європейського регіонального комітету ВООЗ в Україні

Серед безоплатних послуг, які гарантовані пацієнту з інсультом чи підозрою на нього: первинний огляд, термінова комп’ютерна томографія або магнітно-резонансна томографія, лабораторні та інструментальні дослідження.

Також до безоплатного пакета входять: тромболітична терапія включно з необхідними ліками, ендоваскулярне лікування (малоінвазивна хірургія судин головного мозку), нейрохірургічна допомога, ліки з Нацпереліку тощо.

Окрім цього, НСЗУ оплачує і вторинну профілактику інсульту, харчування в стаціонарі та медичну реабілітацію.

Завдяки програмі "Доступні ліки", пацієнти з серцево-судинними захворюваннями можуть отримати в аптеці безоплатно або з невеликою доплатою ліки від серцево-судинних захворювань. 

Читайте також: Щороку майже 200 тисяч пацієнтів потребують медичної реабілітаційної допомоги - МОЗ

Як повідомлялося, 29 жовтня відзначається Всесвітній день боротьби з інсультом. Інсульт – це порушення мозкового кровообігу, внаслідок якого виникає пошкодження частини головного мозку. Інсульт виникає, коли судина блокується тромбом або розривається. Частина мозку не може отримати з кров’ю кисень та поживні речовини і як наслідок починається смерть його клітин. Інсульт може призвести до інвалідності та смерті.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-