Як зберегти жіноче здоров’я: рекомендації від лікарки Оксани Скиталінської

Як зберегти жіноче здоров’я: рекомендації від лікарки Оксани Скиталінської

Укрінформ
У нашому суспільстві ще з радянських часів побутує стереотип, що жінка після 45 років приречена на хвороби - для неї "все пропало, життя закінчилось".

Але ж у цивілізованих країнах ми бачимо багато жінок, ікон стилю, яким далеко за 80. Вони ведуть активне життя, радіють йому та зовсім не виглядають виснаженими довгими роками.

Щоб поважний вік був у радість, необхідно максимально підготувати своє тіло. Як це зробити Укрінформу розповідає відома українська лікарка-дієтологиня Оксана Скиталінська.

У коментарі Укрінформу вона радить дівчатам та молодим жінкам, насамперед, берегти своє тіло. 

Скиталінська
Оксана Скиталінська

“Тренуйте його. Треноване тіло ущільнює кістки і коли буде за 50+, вони набагато повільніше ставатимуть пористими та крихкими, і набагато повільніше розвиватиметься остеопороз. Також бережіть свою печінку. Вона “королева” метаболізму та синтезу величезної кількості важливих для життя і довголіття, молекул, зокрема, різних видів холестерину. Багато хвороб старшого віку починаються із порушення роботи печінки. Порушують її роботу солодощі, і особливо, поєднані з нездоровими жирами. Тобто солодкі напої, тістечка з кремом, якщо вони часто у раціоні, поступово руйнують печінку. Не вживайте солодощі на фруктозі, вона спричиняє накопичення жиру в клітинах печінки, підвищення тригліцеридів в крові.

Печінка дуже любить фосфоліпіди, лецитин, омега-3 та омега-9 жири. Це рідкі жовтки, зварених нам'яко, яєць, зародки пшениці, оливкова олія, насіння льону. А також трохи свіжої капусти, буряка, кави та ягід”, - наголошує лікарка.

Також вона закликає вживати протизапальну їжу. 

“З віком в організмі зростає так зване стерильне (системне) запалення, на фоні якого порушується робота судин, суглобів, розвиваються аутоімунні хвороби і багато інших, зокрема, серцево-судинні, онкологічні.

Протизапальна їжа та напої це: зелень, капуста, ягоди, горіхи, зелений чай, настій ромашки. А ще вживайте їжу, багату на кальцій: кисломолочні продукти, твердий сир типу пармезану, капусту, петрушку, різні насіння (сезаму, маку). Цим додасте щільності та міцності кісткам, хребцям, і, заодно - більше здорових років життя”, - зазначає дієтологиня.

Для здоров’я організму треба обов'язково підтримувати стабільні рівні вітаміну Д - це важливий вітаміногормон, який підтримує багато біохімічних процесів на хорошому рівні.

"Помірне перебування на сонці, помірний додатковий прийом (профілактична денна норма це 1000 МО - міжнародних одиниць)”, - наголошує лікарка.

Вона також підкреслила, що жіночому здоров’ю наздвичайно шкодить тютюнопаління та алкоголь.

“Не куріть і не вживайте алкоголь. Так збережете ресурси здоров'я, які будуть потрібні, коли почнеться менопауза і довгі роки після неї, зменшите ризики мутацій, погіршення роботи судин. Немає безпечних засобів для куріння, і немає безпечної дози алкоголю. Регулярно перевіряйте стан здоров'я, відвідуйте гінеколога та мамолога, не допускайте хронічних інфекцій, особливо, горла, носа і зубів. На сьогодні вже відомо, що хвороби зубів пов'язані із ризиком хвороби Альцгеймера у старшому віці”, - розповіла Скіталінська.

Окремо лікарка-дієтологиня дає пораду жінкам, яким 50+.

“Дотримуйтеся режиму сну, роботи та відпочинку: це нормалізує хроноритми і всі клітини тіла, органи почнуть економніше використовувати свої ресурси, без "надривів": буде краще перетравлюватися та засвоюватися їжа при зменшеній з віком кількості ферментів, організм відновлюватиметься під час сну, краще працюватиме імунна система. Будьте фізично активними. Не 2-3 рази в тиждень, а щодня. Розтяжки, швидка ходьба, легкий біг (якщо немає зайвої ваги), вправи з власною вагою (я роблю за методом Трейсі Андерсон) і додатковими навантаженнями. Таким чином Ви будете зберігати хоча б на постійному рівні м'язову тканину. З віком вона втрачається, а з нею - сила, енергія, а натомість - з'являється більше жиру”, - пояснює лікарка.

За її словами, з віком жирові відкладення починають “наростати” - на животі, на руках, ногах, щоках, шиї, а також - у клітинах печінки, підшлункової залози, навколо серця та легенів. Щоб уникнути цього дієтологиня рекомендує дотримуватися режиму харчування; пити тепло-гарячу воду між прийомами їжі; дотримуватися “Правила Тарілки”, але зі збільшенням кількості овочів, особливо, наземних, і зменшенням кількості вуглеводів, зокрема, каш; не вживати їжу та напої, які спричиняють різкі стрибки цукру та жиру в крові.

“Збільште кількість клітковини: пектину, дрібно мелених висівок, насіння - ці продукти є природними сорбентами, які поглинають шкідливі та токсичні речовини з кишечника і не дають їм всмоктуватися в кров. Вживайте ферментовані продукти: квашені овочі, домашній квас, раз в тиждень сир тофу (можна купити одну упаковку і розділити на 4-х подруг, бо він швидко псується). Таким чином ви годуватимете "молоду" мікрофлору кишечника і залишатиметесь довго молодими. Ні дня без напою або страви, багатих вітаміном С! Цей вітамін необхідний для синтезу колагену, а колаген - це головний білок організму, це здорові судини, відсутність набряків, міцні кістки та хребці, здорові суглоби. Капуста свіжа та квашена, петрушка, перець болгарський, але найбільше - настій шипшини. Робіть по декілька ковтків протягом дня, на день достатньо однієї склянки не міцного напою”, - каже Скіталінська.

Вона також радить постійно вживати корисні омега-3 жири (це - оселедець, скумбрія, додатковий прийом), маточне молочко (королівське желе), плоди гранату, куркуму, настій із лушпиння цибулі.

“Особливо ретельно контролюйте свої показники метаболічного здоров'я: рівень глюкози крові натще, артеріальний тиск крові, тригліцериди, ЛПВЩ (ліпопротеїни високої щільності, так званий "добрий” холестерин) та окружність талії (норма - до 88 см)”, - наголошує лікарка-дієтологиня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-