Програмою «Доступні ліки» з 2019 року скористалися понад чотири мільйони українців

Програмою «Доступні ліки» з 2019 року скористалися понад чотири мільйони українців

Укрінформ
Від часу переходу у 2019 році урядової програми реімбурсації «Доступні ліки» під адміністрування Національною службою здоров’я нею скористалося понад 4,24 млн людей.

Про це повідомила голова Національної служби здоров’я Наталія Гусак на форумі «Доступні ліки-2023», передає кореспондент Укрінформу.

«Про затребуваність програми «Доступні ліки» свідчить кількість українців, які нею скористалися. Це 4,24 млн людей, які отримали ліки безплатно або з доплатою. Нині договір з НСЗУ мають понад 14 тис. аптек і аптечних пунктів, де можна отримати ліки за програмою. Повну або часткову вартість оплатила держава через НСЗУ», - сказала Гусак.

Читайте також: Оновили «Доступні ліки» - які препарати включені до списку

Вон додала, що з 2019 року НСЗУ виплатила аптечним закладам, які беруть участь у програмі, 7 млрд 529 млн 271 тис. грн.

За даними НСЗУ, з загальної кількості людей, які скористались програмою реімбурсації, 235,5 тис. пацієнтів отримують інсуліни.

Читайте також: НСЗУ пропонує наступного року збільшити фінансування «Доступних ліків» на мільярд

У 2023 році вперше скористалися програмою «Доступні ліки» 494 614 пацієнтів. Від початку року до неї приєдналися 1342 аптеки.

Загалом було виписано 10,37 млн рецептів на ліки, які є у програмі реімбурсації, з них на початок вересня погашено 8,07 млн.

Голова НСЗУ нагадала, що програма розширювалася навіть попри війну. Зокрема, до списку було додано імуносупресивні препарати для пацієнтів, яким була проведена трансплантація, ліки для пацієнтів з хворобою Паркінсона, знеболювальне для паліативних пацієнтів.

Читайте також: В Україні є громади, в яких люди не мають доступу до програми «Доступні ліки» - НСЗУ

Зараз програма включає 515 торгових назв лікарських засобів, зокрема 232 препарати для лікування серцево-судинних захворювань, 53 для лікування цукрового діабету 2 типу, 4 для лікування нецукрового діабету, 23 (+9 комбінацій) для лікування хронічних хвороб нижніх дихальних шляхів, 65 для лікування розладів психіки та поведінки, епілепсії, 7 для лікування хвороби Паркінсона, 21 для лікування пацієнтів у посттрансплантаційному періоді, 72 препарати інсуліну, 6 для знеболення паліативних хворих, 23 - це тест-смужки для визначення рівня глюкози у крові.

Читайте також: Кабмін розширив Національний перелік ліків

Як повідомляв Укрінформ, Міністерство охорони здоров’я планує внести зміни до ліцензійних умов для аптек, аби кожна аптека, що відкривається, обов’язково працювала з програмою «Доступні ліки».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-