В Україні є громади, в яких люди не мають доступу до програми «Доступні ліки» - НСЗУ

В Україні є громади, в яких люди не мають доступу до програми «Доступні ліки» - НСЗУ

Укрінформ
На Житомирщині, як і в інших областях України, є населені пункти, в яких немає аптек, що працюють за програмою «Доступні ліки», а відтак пацієнти не можуть безоплатно отримати необхідні препарати.

Про це у Житомирі під час спілкування з журналістами повідомила голова Національної служби здоров’я України Наталія Гусак, передає кореспондент Укрінформу.

«Ми бачимо, що на Житомирщині, як і в інших регіонах, є цілі білі плями, де відсутні аптеки, або де є аптеки, які не є учасниками програми «Доступні ліки». Я проситиму керівників громад проводити роботу з такими аптечними мережами для того, щоб вони були законтрактовані з НСЗУ і люди в цих громадах могли безоплатно отримувати лікарські засоби», - зазначила Гусак.

Читайте також: Програму «Доступні ліки» доповнять препаратами для лікування психічних розладів

За її словами, в окремих регіонах показник відпущених лікарських засобів за виписаними електронними рецептами в селах становить менш як 20%, на Житомирщині він сягає 30%. Проблема обумовлена тим, що до найближчої аптеки треба здолати певну відстань й не всі пацієнти це можуть зробити.

«В окремих регіонах є села, зокрема на Вінниччині, від яких відстань до найближчої аптеки майже 100 км. На Житомирщині найвіддаленіша аптека від населеного пункту на відстані близько 40 км. У селах середня відстань до аптек у вашій області близько 7 км», - додала Гусак.

Голова НСЗУ повідомила, що на Житомирщині цього року виписано 379 269 електронних рецептів на «Доступні ліки». Із них погашено 295 564 рецепти, тобто 77,93%.

Читайте також: «Доступні ліки» відсьогодні відпускатимуть лише за електронним рецептом

Як повідомляв Укрінформ, урядова програма "Доступні ліки" діє з 2017 року. У її межах громадяни можуть безкоштовно або з невеликою оплатою отримати ліки проти серцево-судинних захворювань, діабету другого типу, хронічних хвороб нижніх дихальних шляхів; інсуліни; ліки для лікування розладів поведінки і психіки та епілепсії; хвороби Паркінсона, імуносупресивні препарати. Загалом на сьогодні в програмі доступні 486 позицій лікарських засобів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-