В Охматдиті вперше провели трансплантацію кісткового мозку дитині з остеопетрозом

В Охматдиті вперше провели трансплантацію кісткового мозку дитині з остеопетрозом

Фото
Укрінформ
Лікарі Національної дитячої спеціалізованої лікарні “Охматдит” вперше в Україні провели трансплантацію кісткового мозку дитині з остеопетрозом.

Про це у Телеграмі повідомила пресслужба Міністерства охорони здоров'я України, передає Укрінформ.

“В Охматдиті вперше в Україні провели трансплантацію кісткового мозку дитині з остеопетрозом. Маленьку пацієнтку звуть Ангеліна, їй скоро виповниться 5. Рік тому дівчинці поставили страшний діагноз – мармурова хвороба”, - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що це рідкісне вроджене захворювання зустрічається у однієї дитини на мільйон та призводить до надмірного ущільнення кісток. Як наслідок – порушення функції органів чуттів, неврологічних розладів, ряду інших ускладнень та прогресуючої інвалідизації.

Недугу виявили випадково, коли дівчинка впала та зламала руку. За результатами рентгену лікарі запідозрили остеопетроз.

У МОЗ зауважили, що єдиним радикальним методом лікування, який дає шанс зупинити прогресування захворювання, є трансплантація стовбурових гемопоетичних клітин.

Проте ніхто з родини не підійшов Ангеліні як донор. Сумісні клітини почали шукати в українському та світовому реєстрах донорів кісткового мозку. Донором для дівчинки погодився стати молодий хлопець з Польщі, поінформували у міністерстві.

Спеціалісти успішно провели трансплантацію кісткового мозку. Ангеліну вже виписали з лікарні. Дівчинку чекає реабілітація та відновлення після важкого лікування.

Читайте також: У Львові трансплантували нирку дитині з рідкісною генетичною хворобою

Як повідомлялося, щороку в Україні до 150 дітей потребують трансплантації кісткового мозку, до 100 з них — від неродинного донора.

Фото: Телеграм МОЗ України

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-